Франция, Германия, Ирландия и Австрия обявиха, че временно затварят въздушното си пространство за полети на Боинг 737 МАКС 8 (Boeing 737 MAX 8) след катастрофата в Етиопия, информира Ройтерс.

Сингапур и Австралия също решиха да затворят въздушните си пространства за самолети Боинг 737 МАКС след две смъртоносни катастрофи със самолети от това ново поколение за по-малко от шест месеца.

Боинг 737 МАКС 8 (Boeing 737 MAX 8) на Етиопските авиолинии, изпълняващ полет за Найроби, катастрофира малко след излитане от Адис Абеба. Загинаха всичките 157 души в самолета. През октомври миналата година същият модел самолет, собственост на индонезийската компания "Лайън еър" се разби малко след излитането, причинявайки смъртта на 189 души.

Министърът на транспорта на Германия Андреас Шойер обяви мярката по телевизия "ен-ти ви".

Френската Главна дирекция на гражданската авиация (DGAC) също забрани полетите на този модел във френското въздушно пространство, забрана наложи и Службата за гражданска авиация на Ирландия.

Австрийският министър на транспорта Норберт Хофер ще затвори въздушното пространство на страната за тези самолети до второ нареждане, се посочва в изявление.

Според Блумбърг по-късно днес експлоатацията на Боинг 737 МАКС 8 ще бъде забранена и от Европейската агенция за авиационна безопаност (EASA).

На свой ред редица европейски, африкански, азиатски и централноамерикански авиокомпании обявиха, че въвеждат временна забрана за полети на свои самолети от въпросния модел.

Главното управление за гражданско въздухоплаване на ОАЕ забрани полетите на всички самолети Боинг 737 МАКС във въздушното си пространство като предпазна мярка, предаде Ройтерс. Подобна забрана наложи и управлението за Гражданска авиация на Кувейт, допълва Ройтерс.

Руската авиокомпания Ес 7 също временно преустановява полетите с Боинг 737 МАКС 8, предаде ТАСС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с изпълнителния директор на Боинг Денис Милънбърг днес, предаде Ройтерс, като се позова на започнат източник. Разговорът е бил проведен по телефона, като двамата са обсъдили кризата, през която преминава американският авиоконструктор, отбелязва Франс прес. Директорът е уверил, че самолетите Боинг 737 Макс са сигурни и надеждни, предаде Франс прес, като цитира започнат източник.

Тръмп междувременно изрази съжаление, че самолетите са станали твърде сложни за управление, два дни след разбиването на етиопски Боинг 737 Макс 8, в което загинаха 157 души, предадоха Франс прес и ДПА.

"Самолетите стават прекалено сложни за пилотиране. Вече не са нужни пилоти, а компютърни техници от Масачузетския технологичен институт", написа Тръмп в поредица от туитове, в които също така похвали професионалните пилоти.

"Това го констатирам при много продукти. Все се търси някакво ново и ненужно развитие, след като често пъти по-старите и по-прости неща работят много по-добре", заяви Тръмп.

"Необходимо е да се вземат решения за части от секундата и сложността поражда опасност. Всичко това на висока цена, но с много малка печалба. Не знам за вас, но аз не искам Албърт Айнщайн да ми е пилот. Искам страхотни професионални пилоти, които да могат лесно и бързо да поемат контрол над самолета си!", добави той.