Британският министър-председател Борис Джонсън е обект на разследване във връзка с луксозната му почивка на Карибите след победата му на парламентарните избори в края на 2019 г., съобщи днес на сайта си органът, натоварен да следи за спазване на парламентарните правила от депутатите, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Консервативният лидер и неговата годеница Кари Саймъндс са прекарали новогодишните празници на частния остров Мустик в карибския архипелаг Гренадини.

В своята данъчна декларация в качеството му на депутат Джонсън е посочил, че почивка на стойност от 15 000 лири (17 400 евро по настоящия курс) му е била предложена от бизнесмена Дейвид Рос, спонсор на Консервативната партия.

Рос обаче предизвика объркване като първоначално отрече да е давал такава сума, а след това потвърди чрез говорителя си, че е ставало дума за "дарение в натура".

От канцеларията на премиера на Даунинг стрийт преди това бяха подчертали, че всичко е било декларирано в данъчните формуляри.

Това разкритие се случва докато Джонсън е замесен в няколко случая, които разкриват твърде тесните връзки между властта и частните интереси, по-специално луксозното обновяване на апартамента му на Даунинг стрийт, което е в центъра на разследване на британската избирателна комисия.

Парламентарната комисия по спазване на правилата за поведение на депутатите цитира името на Джонсън в последния списък на текущи разследвания и посочва, че проверява дали той е нарушил правилата за поведение на членове на парламента.

Джонсън е разследван във връзка с правилата за пътуване зад граница, когато пътуването не е финансирано с лични средства или от държавата.

През февруари 2020 г. Джонсън заяви пред парламента, че е пътувал с партньорката си до Карибите за почивка от 26 декември 2019 до 5 януари 2020 г.

В справката се посочва, че престоят на стойност 15 000 лири е бил поет от Дейвид Рос - съосновател на веригата за търговия на дребно "Карфоун уеърхаус"

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия настоя Джонсън да даде обяснения.

Ако бъде установено, че е нарушил правилата, Джонсън ще бъде принуден да се извини или, ако комисарят сметне нарушението за достатъчно сериозно, случаят може да бъде прехвърлен към комитет, упълномощен да препоръча по-нататъшни санкции, които варират от временно отстраняване от парламента до изключване, уточнява Ройтерс.

Въпреки скандалите Консервативна партия на Джонсън излезе по-силна от местните избори на 6 май в Англия, като победи лейбъристите в Хартлипул - една от историческите им крепости в Североизточна Англия.