Бреговата охрана на САЩ отвори временен алтернативен канал за плавателни съдове, които участват в разчистването на отломки на мястото на срутилия се мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор. Това е част от поетапния подход за отваряне на основния канал, водещ към жизненоважното пристанище, съобщиха официални представители, цитирани от Асошиейтед прес. 

Екипите се заемат със сложната работа по отстраняване на стоманата и бетона на мястото на смъртоносното срутване на моста в река Патапско, след като контейнеровоз загуби тяга и се блъсна в опорна колона.

В неделя екипи от водолази обследваха части от моста и кораба, а работници използваха инструменти, за да отрежат намиращите се над водата части от усуканата стоманена конструкция.

Официални представители заявиха, че временният канал е отворен само за плавателни съдове, които помагат за разчистването. 

На 26 март товарният кораб "Дали" се блъсна посред нощ в моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор, което предизвика срутване на съоръжението и смъртта на шестима души. Властите смятат, че четирима от тях са работници. 

В момента корабът е заклещен, а част от моста е паднала върху него. По този начин той блокира корабоплаването в едно от най-натоварените пристанища в страната, посочва АФП. Откриването на останалите четири тела е ключова част от продължаващата спасителна операция, отбелязва БТА. 

Снимка: БТА/Kaitlin Newman, The Baltimore Banner via AP

Снимка: БТА/Kaitlin Newman, The Baltimore Banner via AP