Иран ще предаде на Украйна "черните кутии" на разбилия се вчера край Техеран украински самолет и останките на загиналите украинци, заяви днес иранският министър на транспорта Мохамад Еслами, цитиран от ДПА.

Вчера Иран отхвърли възможността да предаде "черните кутии" на Съединените щати и на производителя на самолета, американската компания "Боинг".

Еслами отхвърли спекулациите, че "Боинг 737" на Украинските международни авиолинии може да е бил свален. "Самолетът се е запалил поради техническа повреда и това е довело до катастрофата", каза той.

Боингът на Украинските международни авиолинии се разби вчера сутринта малко след като излетя от Техеран за Киев. Всички 176 човека на борда - 167 пътници и 9 членове на екипажа - загинаха при катастрофата. Жертвите са граждани на седем страни - 82 иранци, 63 канадци, 11 украинци, 10 шведи, четирима афганистанци и по трима германци и британци.

Разбилият се самолет не е подавал сигнал за проблем, но се е опитал да се върне на летището в Техеран, се казва в предварителен доклад на иранската Организация за гражданска авиация. Очевидци разказали на иранските разследващи, че падналият "Боинг 737" се е запалил още във въздуха. В предварителния доклад на иранските разследващи пише, че малко след излитане е възникнал технически проблем, но не се уточнява какъв.

Източник от канадските служби за сигурност каза пред Ройтерс, че има доказателства, че един от двигателите на украинския "Боинг" е прегрял.

Самолетът се разби броени часове след като Иран изстреля ракети по иракски бази, където се разположени американски военни. Това предизвика спекулации, че украинският "Боинг" може да е бил ударен.