Трансатлантическа сводническа мрежа, експлоатирала най-малко петдесетина жени във Франция и прибирала според оценки до 30 милиона евро годишно, е била разбита във вторник във Франция, Испания и Колумбия, съобщи днес източник от френската полиция, цитиран от Франс прес и БТА.

В Колумбия бе задържана двойка, оглавявала мрежата, а четирима мъже и две жени бяха арестувани в Испания и скоро ще бъдат екстрадирани във Франция. Двама мъже и две жени ще се изправят днес пред френски съд, посочи същият източник, като потвърди информации на в. "Паризиен" и радио "Франс ентер".

Случаят, разследван от септември 2021 г. от френската Национална агенция за борба с организираната престъпност, е във връзка със сводничество, търговия с хора при утежняващи вината обстоятелства, пране на пари в организирана група и престъпен сговор, уточни за АФП източник от съдебната система.

Жертвите, на възраст от 20 до 40 години, са били "основно колумбийки и венецуелки, но също така (жени) от Перу и Уругвай", каза пред АФП комисар Елвир Ариги, която ръководи френския Централен офис за противодействие на трафика на хора и е била водеща фигура в разследването.

"Те бяха експлоатирани по абсолютно промишлен начин из цяла Франция", приемайки до десетина клиенти на ден, добави тя.

Мрежата е била ръководена от Колумбия, като нейните шефове, венецуелка и колумбиец, обещавали на бъдещите си жертви по-добро бъдеще в Европа и прибирали печалбите.

Два "кол центъра" в Испания и един във Франция свързвали френските клиенти с жертвите. Последните "изобщо не разполагаха с времето си и трябваше да се отчитат с есемеси след всеки (клиент)", изтъкна Ариги.

В края на веригата дребни служители се занимавали по думите й с логистиката - изхранването, транспорта, сигурността и т. н., за да може жертвите "изцяло да се отдадат" на своята "работа".

Комисар Ариги подчерта значението на "безпрецедентното международно сътрудничество" между Франция, Колумбия и Испания, което показва, че "изправени срещу организирана престъпност без граници, полицейските сили могат да се съюзяват и през океаните".