Войната на Русия срещу Украйна, хаосът в Хаити и и увеличаващото се насилие от престъпни групи в Мексико са допринесли за рязкото увеличаване на броя на журналистите, загинали по време на работа през 2022 г., сочи доклад, огласен вчера и цитиран от АП.

Според доклада на Международната федерация на журналистите (МФЖ) през тази година 67 журналисти и служители в медии са загинали при изпълнение на служебните си задължения. През миналата години те са били 47. Тази година в Украйна са намерили смъртта си най-много представители на медии - 12, - главно през първите седмици на руското нашествие.

Базираната в Брюксел МФЖ констатира също, че понастоящем 375 журналисти пребивават в затвори по света заради работата си. Те са най-много в Китай, вкл. Хонконг, Мианма и Турция. В доклада на МФЖ за миналата година лишените от свобода журналисти са били 365.

Във връзка са увеличаването на броя на убитите медийни работници МФЖ и правозащитни групи приканват правителствата по света да вземат конкретни мерки за опазване на живота и здравето на журналистите и за гарантиране на свободна журналистика. "Липсата на действия само насърчава онези, които се стремят да потискат свободното разпространяване на информация и да подкопават възможностите на хората да държат сметка на своите ръководители", заявява генералният секретар на МФЖ Антони Беланже.

Международната федерация на журналистите представлява 600 хиляди медийни професионалисти от синдикати и сдружения в над 140 страни. Докладът е публикуван в навечерието на Международния ден на ООН за правата на човека, посочи АП.