Една френска камериерка, родена в Кот д'Ивоар, проби системата и стана депутат във Франция. Рашел Кеке, борец за правата на жените работнички, чернокожата с ослепителната усмивка, превърнала се в нейна запазена марка, се трансформира в една от сензациите на френските парламентарни избори.

Кеке детронира бившия спортен министър на президента Макрон - Роксана Марачинеану, в битката за депутатското място в район Вал дьо Марн за Националното събрание.

"Това е голяма гордост за всички чистачки и камериерки", признава Рашел, която се бори срещу дискриминацията и за правата на жените, а за сензационната й победа вече разказаха "Льо Фигаро" и "Льо Монд".

47-годишната Рашел е от партията на Жан-Люк Меланшон, а за нея лидерът на "Непокорна Франция" каза още на първия тур: "Но не са нужни само млади хора, за да направят добра парламентарна група, трябват хора като Рашел Кеке".

Рашел, която се радва на голяма подкрепа и симпатия от левите избиратели в страната, получи 50,30% от гласовете на хората в своя район и заяви, че е горда да представя камериерките и чистачките във френската асамблея.

Именно Рашел беше лицето и вождът на емблематичната стачка на камериерките от парижкия хотел "Ibis Batignolles", продължила 22 месеца - между 2019 и 2021 г., припомнят френските медии.

В първото си изявление пред пресата след обявяването на резултата, Рашел Кеке се закле, че занапред ще представлява гласа на работниците, "невидимите" от Бурбонския дворец, където се намира френската асамблея.

Французойката от бившата френска колония Кот д'Ивоар, която се бори за правата на френските трудещи се, макар и да говори със силен емигрантски акцент, обеща решително, че лично ще провери при какви условия работят чистачките в Националното събрание, който от днес ще бъде новото й работно място като депутат. 

На място в района й, за да я подкрепи преди вота, отиде депутатът от "Непокорна Франция" Ерик Кокерел, който е в Националното събрание от 2017 г. до сега и отново бе преизбран. И не спести суперлативи за Рашел.

"Наскоро членове на сегашното правителство атакуваха Рашел с невероятно класово презрение, защото тя е камериерка. За тях Рашел "нямаше нивото" да бъде депутат", възмути се политикът от левицата от високомерието вдясно.

"Точно обратното е! Както тя го казва толкова добре: "Ние сме важните!", заяви Кокерел.

"Моята победа е историческа", съзнава самата Рашел Кеке, която определи себе си като "борец" и "воин". И обеща да остане такъв.

А огромната й победа и пробивът на изборите станаха възможни, след като френските социалисти се съюзиха с крайната левица - партията на Меланшон "Непокорна Франция", както и със Зелените, и комунистите.

Така с днешна дата резултатите показват, че NUPES /Nouvelle Union Populaire Ekologique et Sociale/, което в превод от френски ще рече "Нов народен, екологичен и социален съюз", ще има 150 депутати и дава заявка да бъде принципна опозиция на Макрон. А една от тях е камериерката Рашел.

Скрийншот: Фейсбук