Високопоставен саудитски принц изрази съмнение в тиражираните заключения на ЦРУ, че убийството на журналиста Джамал Кашоги в Истанбул е станало по заповед на престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"ЦРУ не е непременно най-високият стандарт за истинност и точност в оценката на ситуации. Примерите за това са многобройни", каза пред репортери в Абу Даби принц Турки ал Фейсал, виден член на кралското семейство.

Фейсал, бивш шеф на саудитското разузнаване и бивш посланик в САЩ, даде пример с грешката на ЦРУ, че Саддам Хюсеин разполагал с химически оръжия.

"Това бе най-фрапиращата неточна и погрешна оценка, довела до мащабна война с хиляди убити", обяви той и изрази недоумение защо ЦРУ не е било изправено пред съд в САЩ заради тази грешка.

Пръв в. "Вашингтон пост" писа, че според ЦРУ Мохамед бин Салман е заповядал да започне операция по ликвидирането на Кашоги, а тази седмица източници потвърдиха пред Ройтерс, че разузнавателното управление е уведомило правителството за своите заключения.

Президентът Доналд Тръмп омаловажи становището на ЦРУ, а един турски вестник писа, че директорът на ЦРУ Джина Хаспъл е уведомила Анкара, че управлението е прехванало разговор, в който престолонаследникът дава инструкции "да се запуши устата" на журналиста.

Междувременно стана ясно, че демократите в комисията за разузнаването на Камарата на представителите на САЩ ще проучат отговора на президента Тръмп на убийството на саудитския журналист като част от разследване на връзките между САЩ и Саудитска Арабия. Това заяви следващият председател на комисията Адам Шиф, цитиран от Ройтерс.

Шиф в момента е най-високопоставеният представител на демократите в тази комисия и най-вероятно ще я оглави от януари, когато започне работа новият състав на долната камара на Конгреса, в която партията му спечели мнозинство на изборите от 6 ноември.

Комисията ще разследва оценката на американското разузнаване на убийството на Кашоги, войната в Йемен, стабилността на саудитското кралско семейство и отношението на Рияд към вътрешнополитическите критици и медиите му, каза Шиф за в. "Вашингтон пост".

Тръмп отхвърли оценката на ЦРУ, че убийството на Кашоги е извършено по пряка заповед на саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, който е фактическият управник на Саудитска Арабия.

Шиф заяви, че комисията ще проучи данните на ЦРУ, както и дали личните финансови отношения на Тръмп със саудитците са повлияли на реакцията му на случая като президент.

"Ако чуждестранните инвестиции във фирми на Тръмп влияят на политиката на САЩ по начин, който е в разрез с интересите ни, ние трябва да го знаем", каза Шиф.

Тръмп защитава благосклонната си позиция към Саудитска Арабия с американските оръжейни сделки с Рияд и стратегията на САЩ към Иран.