Украинският министър на отбраната Олексий Резников предложи частична "демилитаризация" на Русия. Той заяви, че неотдавнашният обстрел на граждански обекти в Украйна е бил извършен или от дълбочината на руската територия, или от територията на Беларус, или от водите на Каспийско и Черно море.

Бърз отговор на тези атаки трябва да бъдат нови санкции срещу Русия, както и бързо разполагане на системи за противовъздушна и противоракетна отбрана на украинска територия.

"Дългосрочният отговор също е ясен - условието за диалог за възстановяване на цивилизованите световни отношения с Русия трябва да бъде демилитаризацията поне на европейската част на "терористичната държава". Дълбочината и параметрите на демилитаризацията трябва да бъдат определени от експерти", добави Резников.

Междувременно стана известно, че проруските сили се опитват да задържат служители на офиса на украинския президент Володимир Зеленски в Лисичанск. Лисичанск се контролира от украинските сили, но според наличната информация боеве се водят в индустриална зона в покрайнините на града. Представители на Народната милиция на самопровъзгласилата се ЛНР твърдят, че в Лисичанск се намират високопоставени служители на кабинета на Зеленски, които те се опитват да задържат.

В същото време Зеленски призова народа на Беларус да не се оставя да бъде въвлечен във войната на Русия в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Кремъл вече е решил всичко вместо вас", каза Зеленски вчера в обичайното си вечерно видео обръщение.

"Вие обаче не сте роби и пушечно месо. Не е нужно да умирате", изтъкна украинският лидер.

Народът не бива да позволява на други да взимат решения за Беларус, каза още Володимир Зеленски.

Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че Москва възнамерява да предостави на Беларус през идните месеци ракети "Искандер-М", на които могат да бъдат поставяни ядрени бойни глави.

Путин обяви това на среща с беларуския лидер Александър Лукашенко.

Киев наскоро съобщи за атаки, които руски сили извършват от територията на Беларус.

Беларус е в тесни съюзни отношения с Русия, отбелязва ДПА.

"Знам, че народът на Беларус ни подкрепя, само нас, не войната. Ето защо руското ръководство иска да ви въвлече във войната", каза Зеленски.

През нощта руската армия извърши удари по Одеска област. Ракетният удар е нанесен със стратегически самолет Ту-22М, съобщиха украински медии.

В резултат на удара са разрушени няколко жилищни сгради и стопански постройки на приблизителна площ от 500 кв.м. във вилна зона на едно от селищата в региона. На мястото на удара е избухнал пожар.

По предварителни данни шестима души са били ранени, включително едно дете.

Американският институт за изучаване на войната съобщава, че така наречената "специална операция" в Украйна вече се ръководи от генерал-полковник Генадий Жидко, началник на Главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили, вместо от командващия войските на Южния военен окръг Александър Дворников.

Късно вчера украинските военни потвърдиха съобщенията за активни бойни действия на Змийския остров. Това съобщи Оперативното командване "Юг".

"Активните бойни операции с разнородни сили и видове оръжия продължиха на Змийския остров. Резултатите са в процес на изясняване", заявиха от оперативното командване.

В момента ВСУ не настъпва към Херсон, заяви депутатът украинската Николаевска област Роман Костенко.

Според него украинските войски героично държат отбраната по цялата фронтова линия, а врагът е бил спрян преди няколко месеца на границата на Николаевска област. Там, уточни той, е и приблизително фронтовата линия.

"Това, което се случва в момента, което очевидно се нарича настъпление, са активни бойни действия в сивата зона. Е, настъплението е нещо малко по-различно, то има друга цел, нуждае се от други сили и средства... Доколкото можем да видим, врагът ни превъзхожда по артилерия, по бойна техника. И ние виждаме и усещаме там, нашите войници усещат, че за да настъпваме не с човешки животи, а с правилна офанзива, трябва да съберем малко повече сили, както аз го виждам", заключи Костенко.