В първия си тест от този род въоръжените сили на САЩ извършиха в понеделник "залпово" прехващане над Тихия океан на междуконтинентална балистична ракета без боен заряд чрез две ракети прехващачи, изстреляни от подземен силоз в Калифорния. Двата прехващача се прицелили в мишената - изстреляна от 4000 мили (6437 км) балистична ракета, излязла в космоса и върнала се в атмосферата, съобщи Агенцията за противоракетна отбрана към Пентагона, цитирана от Асошиейтед прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Първата ракета прехващач е поразила балистичната ракета, която при действителна атака би имала бойна глава. Вторият прехващач е доунищожил остатъците от ракетата.

Мишената е била изстреляна от изпитателния полигон "Рейгън" на Маршаловите острови, а прехващачите - от военновъздушната база "Ванденберг" в Южна Калифорния.

"Системата проработи точно по предназначение", каза генералът от американските ВВС Самюъл А. Грийвс, директор на Агенцията за противоракетна отбрана.

ТАСС цитира агенция Блумбърг, според която тези изпитания са целели да имитират унищожаване на междуконтинентална балистична ракета, изстреляна към САЩ от страни като Северна Корея и Иран.