Президентът на Русия бе приет днес от папа Франциск, ден преди пристигането във Ватикана на делегация от украински католически духовници, за да обсъдят кризата в страната им, предадоха Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.

Путин пристигна в папската държава в началото на своя 10-часова визита в Италия, която включва и среща с италианския премиер Джузепе Конте. Черната лимузина на руския държавен глава влезе във Ватикана с 50 минути закъснение. Путин е закъснявал и за другите две свои срещи с Франциск - през 2013 г. също с 50 минути и през 2015 г. с повече от час, припомня Ройтерс.

На срещата им през 2015 г. папата прикани Путин да положи "искрени и големи усилия" за прекратяването на боевете между правителствената армия и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Преди днешната среща държавният секретар (премиерът) на римската курия кардинал Пиетро Паролин отбеляза, че Путин представя себе си като "вярващ човек". Според кардинала папата и Путин ще обсъдят конфликтите в Украйна и Сирия.

Освен с папата и премиера по-късно днес Путин ще се срещне с президента на Италия Серджо Матарела и след тържествената вечеря в негова чест ще отпътува за Москва в 22 ч. местно време.

Кортежът на Владимир Путин преминава през площад "Венеция" в Рим на път за Ватикана за среща с папа Франциск

Снимка: AP/БТА

Предвидена е и среща с бившия премиер Силвио Берлускони, с когото са в топли отношения отдавна.

Историческият център на Рим е блокиран заради посещението на Путин, като повече от 50 улици са затворени, а някои италиански медии разкриха, че е възможно временно да бъде блокиран и сигналът на мобилните телефони.

В интервю за италианския вестник "Куриер дела Сера", дадено в навечерието на визитата си, Путин похвали вицепремиера и вътрешен министър на Италия Матео Салвини заради неговото "топло отношение" към Русия. Руският президент каза, че неговата партия "Единна Русия" поддържа тесни връзки с партията на Салвини "Лига".

И при третата си среща с папа Франциск Путин закъсня

Снимка: AP/БТА

По думите на руския президент "Лигата и Салвини работят активно за възстановяване на сътрудничеството между Италия и Русия, като Путин се изказа положително за усилията на Салвини да се премахнат антируските санкции, въведени от ЕС и САЩ.