Президентът на РФ Владимир Путин задължи бойците на "Вагнер" да полагат писмена клетва за вярност към руската държава. Това се случва след катастрофата по-рано през седмицата, при която се предполага, че е загинал ръководителят на наемническата групировка Евгений Пригожин, предаде Ройтерс. 

Кремъл все още не потвърждава гибелта му официално.

Путин подписа вчера указа, с който се въвежда промяната, като тя влиза в сила незабавно.

Предприетият от руския президент ход да задължи бойците на "Вагнер" и другите частни военни компании да полагат подобна клетва е ясен сигнал, че държавата иска да затегне контрола върху тези формирования, отбелязват Ройтерс и БТА.

Според указа, който беше обнародван на итнернет страницата на Кремъл, всеки, който извършва дейност от името на армията или в подкрепа на така наречената специална военна операция в Украйна, трябва официално да се закълне във вярност към Русия.

Указът беше представен като стъпка към укрепването на духовните и нравствени устои на армията.

В текста е записано, че този, който положи клетвата, трябва стриктно да следва заповедите на командирите и висшето ръководство.

Западни политици и коментатори заявиха, без да представят доказателства, че Путин е наредил Пригожин да бъде ликвидиран като наказание за организирания от него двудневен метеж в края на юни срещу командването на армията, което бе и най-сериозното предизвикателство за управлението на Путин, откакто той дойде на власт през 1999 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи подобни обвинения като лъжа.

Тъй като се чакат резултатите от разследването, които да потвърдят самоличността на загиналите, не се насрочва дата за погребението на Пригожин и няма отговор дали Владимир Путин ще отиде на него.

"Невъзможно е да говорим за погребение изобщо. Единственото, което мога да кажа, е, че президентът има натоварен график в момента", посочи говорителят на Кремъл. От Кремъл все още изчакват резултатите от официалните експертизи и ДНК-анализи.

Според авиационните власти в Русия Пригожин е бил на борда на частен самолет, който в сряда вечер се разби в район северозападно от Москва, без никой от пътниците в него да оцелее. Това се случи точно два месеца след оглавения от него неуспешен метеж срещу руското военно ръкодоство.

Междувременно руснаците навсякъде в страната носят цветя и запалени свещи и ги поставят пред портретите на двамата основатели на ЧВК "Вагнер" - Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин. Така е пред офисите на компанията им в Москва, в Нижни Новгород, в Благовещенск, свидетелстват фотосите, публикувани в един от Телеграм каналите на "Вагнер".

Скрийншот: Телеграм, канал на "Вагнер"