Руският президент Владимир Путин оцени високо срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. По думите му тя е намалила заплахата от голям конфликт и е създала основа за уреждане на корейския въпрос, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Приветстваме и високо оценяваме резултатите от срещата между лидера на Северна Корея другаря Ким Чен-ун и президента на Съединените американски щати г-н Тръмп", каза Путин на среща в Кремъл с председателя на севернокорейския парламент Ким Йон-нам.

Президентът подчерта, че конфронтацията заради Северна Корея е "разтревожила целия свят и е могла да доведе до сериозни последици, включително голям военен конфликт".

Според него срещата между Тръмп и Ким е помогнала да "бъде отхвърлен този неблагоприятен сценарий и е породила изгледи за решаване на всички проблеми с мирни и дипломатически средства".

Путин също така приветства контактите между лидерите на Северна и Южна Корея.

Председателят на севернокорейския парламент предаде на Путин лично послание от Ким Чен-ун.

Путин потвърди поканата към севернокорейския лидер да посети Русия. По думите му посещението може да бъде за отделна среща, а може и да е свързано с Източния икономически форум във Владивосток през септември.