Руският президент Владимир Путин обяви, че страната му първа в света се е сдобила с хиперзвукова междуконтинентална ракета, способна да носи ядрени бойни глави. Той нарече успешното финално изпитание на системата "Авангард" - "забележителен и отличен подарък за Русия за Нова година".

Пускът на "Авангард" е бил осъществен от югозападната част на Русия, а Владимир Путин наблюдава в реално време от Центъра за управление на отбраната в Москва. Управляемият хиперзвуков крилат боен блок е изпълнил безпроблемно зададените му вертикални и хоризонтални маневри и е поразил учебната цел на полигон в Камчатка.

"Авангард" е едно от модерните оръжия, които руският президент обяви още през март, че скоро ще бъдат готови за употреба. Днес той отбеляза, че новата система е неуязвима за каквито и да било ракетни щитове.

"През 2019 година на въоръжение в руската армия ще постъпи новата междуконтинентална стратегическа система "Авангард". Ще бъде разгърнат специален такъв полк в Ракетните войски със стратегическо назначение. Това е голямо събитие. Русия вече има нов вид стратегическо оръжие", заяви Путин. 

По непотвърдени данни хиперзвуковият блок на "Авангард" е способен да лети 20 пъти по-бързо от звука.

 "Авангард" влиза на въоръжение в Ракетните войски със стратегическо назначение на Русия още през 2019 г. Путин твърди, че тя е неуязвима за системите на ПРО и ПВО на потенциалните противници.