При посещение в родния му Санкт Петербург местна жителка попита руския президент Владимир Путин как може да се живее с 10 800 рубли (158 евро) на месец, предаде Интерфакс.

"Мисля, че това е много трудно", отвърна той.

В отговор на репликата на жената, че неговата заплата е по-голяма, руският лидер отбеляза, че получава не най-високата заплата в страната.

"Има много по-високи заплати", подчерта Путин.

Според ТАСС общият деклариран доход на руския президент за 2018 година е 8 648 000 рубли, тоест около 720 000 рубли (10 500 евро) на месец. 

Жената се оплака още и от невъзможност да си купи продукти за установения в страната жизнен минимум и зададе въпрос какво да правят самотните майки.

"Разбирам. Затова ние сега провеждаме цяла програма за подкрепа на семействата с деца. Голяма програма", отговори Путин.

При посещението си в Санкт Петербург президентът положи цветя пред паметника на първия кмет на града Анатолий Собчак по случай 20 години от смъртта му.

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

В момента жизненият минимум за Санкт Петербург е 11 300 рубли (164 евро), посочва Франс прес. Назначеният през януари за министър-председател Михаил Мишустин обеща при встъпването си в длъжност, че руснаците ще се възползват от "реални промени към по-добро", докато руската икономика се мъчи да се възстанови от началото на кризата през 2014 г., предизвикана от западните икономически санкции и от спада в цената на петрола.