Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че е регистрирана втора руска ваксина срещу Covid-19 и че скоро ще бъде регистрирана трета, предаде ТАСС.

В началото на правителствено заседание вчера Путин каза, че изследователският център "Вектор" в Сибир е регистрирал втората ваксина и че наближава регистрацията на трета ваксина, разработвана в центъра "Чумаков" към Руската академия на науките.

На заседанието вицепремиерът Татяна Голикова, поясни, че клиничните изследвания на центъра "Чумаков" в първа и втора фаза, извършващи се в медицински бази в Новосибирск, Санкт Петербург и Киров, вероятно ще приключат през декември. Тя добави, че в близко бъдеще ще бъдат произведени 60 хиляди дози от ваксината на центъра по вирусология и биотехнологии "Вектор". По думите й тогава щели да започнат "пострегистрационните клинични изследвания" в различни региони на Русия с участието на 40 хиляди доброволци.

Пред членовете на правителството руският държавен глава изрази увереност, че за борбата с коронавируса е важно разрастването на производството на руски ваксини и широката им достъпност на вътрешния пазар.