Нивата на реките Тобол и Об в руските Курганска и Томска област в Сибир продължават да се покачват заради интензивните валежи, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на местните власти от днес.

В град Курган равнището на водите на река Тобол се е повишило с 970 сантиметра по данни от тази сутрин, съобщи областната администрация, призовавайки жителите на застрашените от наводнения райони да се евакуират.

Според агенция Интерфакс управата на Томска област е информирала, че на места в областта нивото на река Об е преминало критичните показатели, но не е толкова високо в коритото на притока ѝ Том.

Руският президент Владимир Путин призова снощи жителите на засегнатите от наводнения райони да се вслушат в призивите за евакуация, тъй като водите в сибирските Курганска и Тюменска област продължават да се покачват, предаде Франс прес.

"Защо хората не напускат? Те се страхуват за имуществото си и за домовете си. Трябва да ги убедим, че всичко ще бъде защитено", заяви руският президент по време на видеоконферентно съвещание с губернаторите на засегнатите региони, а именно Курганска, Тюменска и Оренбургска област, кадри от което бяха излъчени по телевизията.

Няколко души, интервюирани от АФП през последните няколко дни в Оренбургска област, заявиха, че се страхуват от мародерство.

В Курганска област повече от 14 300 души са евакуирани от наводнените райони, включително 1833 деца, заяви губернаторът на областта Вадим Шумков по време на съвещанието с Путин.

По думите на Шумков в неговия регион, през който минава река Тобол, са наводнени повече от 3000 къщи в 25 населени места.

Жителите на самия град Курган, който има население от около 300 000 души и някои квартали на който вече са наводнени, също бяха призовани да се евакуират бързо.

"Вземете със себе си децата си, инвалидите и възрастните си роднини и не оставяйте домашните си любимци в зоната на риск /.../ Тръгвайте! Не чакайте водата да наближи дома ви", предупредиха градските власти в "Телеграм".

Засега около 435 души са евакуирани от съседната Тюменска област, където река Ишим също се покачва. Местните власти обаче очакват ситуацията да се влоши през следващите дни.

"Очакваме приливната вълна да дойде от Курганска област", като нивото на водата може да надхвърли с повече от 2 метра рекорда, достигнат през 2017 г., каза губернаторът на областта Александър Моор.

В Оренбург, който е в епицентъра на наводненията през последните няколко дни, нивото на река Урал е започнало да спада, но все още е високо - 1099 см, според градските власти.

Наводненията в тези руски области, както и в съседен Казахстан, са причинени от интензивни валежи, съчетани с повишаване на температурите и засилено топене на снеговете и ледовете. Според учените глобалното затопляне благоприятства екс