Руският президент Владимир Путин се надява, че отношенията между Русия и Франция ще излязат на траектория на позитивно развитие и двете страни ще преодолеят сложностите и ще възстановят инструментите на сътрудничеството. Той каза това по време на беседата си с президента на Франция Еманюел Макрон в Москва днес, предаде ТАСС.

Приветствайки Макрон в Кремъл, руският лидер отбеляза, че двустранните отношения са получили добър импулс в рамките на работата на петербургския Международен икономически форум. Той посочи, че в търговско-икономическата сфера се забелязва позитивна динамика, намерила израз в ръста на стокообмена с 19 процента през първото полугодие на тази година.

Путин поздрави Макрон с националния празник, който Франция отбеляза вчера, и с класирането на френския национален отбор за финала на световното първенство по футбол.

"Ще видим какво ще стане тази вечер. Уверен съм, че мачът ще бъде красив, напрегнат, интересен, и ще зарадва милионите фенове по света", отбеляза той.

Макрон от своя страна каза, че е дошъл в Москва, за да подкрепи своя отбор на финала. В същото време той отдаде дължимото на руския отбор, който "стигна далече в турнира въпреки всички прогнози".

Той поздрави Русия за организираното великолепно световно първенство. "Всичко беше просто съвършено!", каза френският президент, който дойде в Москва съссъпругата си Брижит.

Макрон изрази надежда, че ще продължи размяната на мнения, започнал в рамките на форума в Санкт Петербург, не само по двустранните въпроси, но и по актуални международни въпроси, и в частност по Сирия.

Президентът на Хърватия подари на Путин фланелка на националния отбор по футбол на своята страна

Президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович преди началото на разговора си с руския президент Владимир Путин днес му подари червено-бяла фланелка на националния отбор по футбол на своята страна с номер 9.

Путин прие подаръка с усмивка и премери размера по раменете си.

Грабар Китарович е пояснила, че фланелката е "за тази вечер", когато ще се играе финалът на Мондиал 2018 между отборите на Хърватия и Франция.

Хърватският президент по традиция бе облечена в екип с националните цветове - червено сако и бели панталони.