Организираният в Русия световен шампионат по футбол премина успешно и един от резултатите е разрушаването на антируските митове и предубеждения, заяви на откриването на гала-концерт в Болшой театър снощи руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Русия се е готвила старателно за шампионата и искрено се радваме, че той успя да обедини милиони хора, подчерта президентът. Според него усилията на страната са били оценени по достойнство от състезателите, представителите на медиите и запалянковците.

"Радваме се, че нашите гости видяха всичко със собствените си очи, че митовете и предубежденията рухнаха", добави той.

Путин обеща да обмисли въвеждането на максимално комфортен визов режим за запалянковците, които искат да продължат запознанството си с Русия.

Преди откриването на гала-концерта президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че ще започне да учи руски и със сигурност ще посети отново Русия.

Владимир Путин сред Лотар Матеус (вляво), президента на ФИФА Джани Инфантино, зам-председателя на Руската футболна федерация Никита Симонян и незабеавимите вратари - мексиканеца Хорхе Кампос и датчанина Петер Шмайхел

Снимка: AP/БТА

По думите на Инфантино без Путин Световното първенство едва ли е щяло да бъде толкова успешно.

"Това е лицето на Русия и това е лицето на Русия, което обичаме. На първо място - благодаря, на президента Путин, благодаря ви за вашата отдаденост, за вашата страст. Без вас всичко това нямаше да бъде възможно, сигурен съм. Ето защо - благодаря - поздравления, свършихме страхотна работа заедно", изтъкна президентът на световната футболна централа.