Руският президент Владимир Путин изпрати на Джо Байдън поздравителна телеграма по случай победата му в президентските избори в САЩ и му пожела успехи на президентския пост, съобщи днес пресслужбата на Кремъл.

В посланието си Путин изразява убеденост, че Русия и САЩ, които носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност, могат независимо от разногласията си реално да съдействат за решаването на много проблеми и предизвикателства, с които се сблъсква днес светът, посочва пресслужбата.

Поздравленията са изпратени, след като снощи победата на Байдън бе официално потвърдена чрез гласуването в Избирателната колегия. Преди това Кремъл бе заявил, че няма да коментира кой е победил на изборите в САЩ, преди да се запознае с официалните резултати, макар че други страни честитиха на Байдън още в първите дни след вота на 3 ноември, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Доналд Тръмп обаче отказва да признае победата на Джо Байдън, въпреки че всичките му искания с твърдения за фалшификации бяха отхвърлени от съда.

Гласовете на Избирателната колегия ще бъдат изпратени във Вашингтон и преброени на съвместно заседание на двете камари на Конгреса на 6 януари. Байдън трябва да влезе официално в Белия дом на 20 януари.

Междувременно и полският президент Анджей Дуда поздрави Джо Байдън за изборната му победа, предаде ДПА.

"След гласуването в Избирателната колегия бих искал да Ви поздравя за успешното приключване на изборния процес . . . и Ви пожелавам много успешен мандат", заяви Дуда в писмо до бъдещия 46-и президент на САЩ.

За разлика от мнозина световни лидери, полският президент не поздрави Байдън за победата му, след като демократът беше обявен за победител на изборите в началото на ноември, а само го поздрави за "успешната кандидатпрезидентска кампания", припомня ДПА.

Дуда е известен с топлите си отношения с настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп, който продължава да оспорва изборните резултати, отправяйки безпочвени твърдения за измами.

Той подчерта в писмото си до Байдън стратегическото полско-американско партньорство и похвали САЩ за това, че подсилват източния фланг на НАТО. Дуда също така покани Байдън да посети Полша.

Той изрази надежда, че САЩ и Полша ще продължат да работят в подкрепа на "демократичните промени в източните съседи (на Полша)", които включват Беларус и Украйна.