Руският президент Владимир Путин заяви след разговори с държавния глава на Китай Си Цзинпин в Пекин, че последните контакти със Северна Корея са потвърдили готовността на Пхенян за конструктивна работа, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Путин каза на пресконференция, че "Русия и Китай имат интерес на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло да има мир и стабилност".

В обща декларация, подписана от Путин и Си, се казва, че Русия и Китай ще подкрепят извършването на необходими и разумни реформи в ООН, включително в Съвета за сигурност.

Двете държави се обявяват също срещу едностранните икономически санкции, които не са одобрени от ООН, срещу нарушаването на стратегическия баланс в сферата на противовъздушната отбрана и за сътрудничество в борбата с тероризма и срещу намесата във вътрешните работи на други държави.

Китай и Русия ще засилят сътрудничеството в различни международни формати в условията на сложна световна обстановка, обяви на пресконференцията в китайската столица президентът Си. Той добави, че Москва и Пекин заедно ще защитават многополюсния световен ред въз основа на принципите от устава на ООН и ще подпомагат по-нататъшната демократизация на системата на международните отношения.

Сътрудничеството между Русия и Китай е на най-високото си равнище в историята, заяви Путин.

Агенцията отбелязва, че руският президент е подчертал как натискът на Запада е увеличил политическото и икономическото значение на Китай за Русия.

Си каза, че развиването на двустранното сътрудничество винаги е било приоритет за Пекин и Москва.

След срещата китайският президент удостои руския си колега с новоучредения орден "Дружба" на пищна церемония. Путин стана първият чуждестранен лидер, получил това високо китайско отличие, отбелязват ТАСС и БТА.

Руският президент е в Китай от 8 до 10 юни. След разговорите в Пекин Путин и Си заминаха с високоскоростен влак за град Тянцзин, за да гледат приятелския мач между младежките хокейни отбори на Русия и Китай.

След това руският и китайският президент ще отидат в Циндао, където на 9 и 10 юни ще участват в срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).