Русия и Казахстан наредиха на повече от 100 000 души да се евакуират след като бързото топенето на снеговете доведе до повишаване нивата на реки, които надхвърлиха случилото се досега при най-големите наводнения в района от поне 70 години насам, предаде Ройтерс.

Нивото на река Урал в Оренбург се повиши през нощта с почти 50 см и достигна 965 см, съобщи агенция ТАСС, цитирана от БТА. Хидролозите прогнозират покачване с 30-70 см през следващите 24 часа, съобщи пред журналисти първият заместник-кмет на града Алексей Кудинов.

"Нощта премина много неспокойно, нивото на Урал се покачва, през нощта се покачи с почти 50 см. В момента, тази сутрин е 965 см. Хидролозите дават прогноза, че Урал ще се покачва, ние предвиждаме, че през следващите 24 часа ще се покачи с още 30 до 70 см", каза Кудинов.

Потопът от вода от топящия се сняг заля десетки селища в планината Урал, Сибир и райони на Казахстан в близост до реките Урал и Тобол, чиито нива според местните власти са се повишили с метри за няколко часа до най-високата стойност, които са били регистрирани някога.

Късно вчера нивото на река Урал в Оренбург, град с население около 550 000 души, достигна 9,31 м, надхвърляйки критичното ниво от 9,30 метра, съобщи областният управител. Той призова жителите на рисковите райони да се евакуират.

"Призовавам към предпазливост и тези, които се намират в наводнените райони, да се евакуират незабавно", заяви Денис Паслер в Teлеграм.

Жителите на града гребяха по пътищата, сякаш бяха насред реки.

Укрепват се язовири и насипи.

Нагоре по течението на река Урал придошлите води пробиха язовирна стена в град Орск миналия петък. В понеделник се скъса и втора язовирна стена.

Регионалните власти съобщиха, че нивото на водата в Орск е спаднало с 21 сантиметра и сега е на 9,07 метра, което все още е значително над официалното ниво за опасност от около 7 метра.

Наводненията предизвикаха и недоволството на местните жители от местната администрация. В центъра на Орск беше организиран протест, като стотици засегнати от стихията освиркаха кмета на града. Недоволството им беше предизвикано от новината, че градските власти ще дават еквивалента на хиляда лева като компенсация за наводнен дом. Протестиращите се оплакаха от липсата на предупреждение, както и от некачественото строителство на местен язовир.

Възмущение предизвика и обяснението, на компанията, управляваща повреденото съоръжение. Според шефа й, стената била подкопана от гризачи. Протестиращите дори започнаха да скандират "Путин, помогни ни!".

"Буквално няколко часа преди скъсването на стената ни казаха: "Няма никаква опасност". Сега се получава, че хората са глупаци и една седмица са чакали да ги наводни. Това е лъжа", заяви недоволна жена.

"Повечето засегнати са пенсионери. Чисто физически не могат да построят отново къщите си, колкото и да им се иска", подчерта протестиращ.

Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщи, че нивото на водата е спаднало в редица райони, но определи ситуацията като "все още тежка".

Сирени в Курган, град на река Тобол, приток на Иртиш, предупредиха хората да се евакуират незабавно. Регионалните власти заявиха, че нивото на водите ще продължи да се покачва в продължение на три дни. и прогнозираха "трудна ситуация" до края на април.

Извънредно положение беше обявено и в Тюмен, главен град на основния нефтодобивен район в Западен Сибир.

Руските информационни агенции съобщиха, че министърът на извънредните ситуации Александър Куренков е пристигнал в града в рамките на регионална обиколка за оценка на опасността от наводнения.

"Трудните дни все още предстоят за Курган и Тюмен", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Приижда много вода"

Президентът Владимир Путин разговаря с президента Касъм-Жомарт Токаев на Казахстан, където над 86 000 души са били евакуирани заради наводненията. Токаев заяви, че наводненията са вероятно най-тежките от 80 години насам.