Депутатите в Каталуния избраха отявлен сепаратист за нов лидер на размирния регион и така сложиха край на шестмесечния период на вакуум във властта и създадоха предпоставки за нова конфронтация с испанското правителство, посочва Асошиейтед прес.

Ким Тора, бивш корпоративен адвокат, станал след това ръководил на известна просепаратистка организация, обеща създаването на независима Каталунска република, като работи под ръководството на своя предшественик Карлес Пучдемон, избягал от страната.

Пучдемон е в Германия и се бори срещу екстрадицията си в Испания, където е издирван по обвинения в злоупотреба с публични средства и организирането на "бунт" за отделянето на богатия североизточен район около Барселона от Испания.

Тора беше избран с 66 гласа "за" и 65 "против" на втория тур от гласуването на кандидатурата си, след като през уикенда не успя да събере абсолютно мнозинство на първия тур в 135-местния каталунски парламент. Четирима депутати на крайнолявата и антисистемна партия Кандидатура за народно единство (CUP) гласуваха "въздържал се".

Сепаратистките партии получиха крехко мнозинство на регионалните парламентарни избори през декември. Депутатите имаха краен срок до следващата седмица или да съставят ново правителство на Каталуния, или да бъдат насрочени нови избори.

Веднага след избирането си Тора каза, че една от целите на неговото правителство ще бъде да възстанови Пучдемон като "легитимен премиер" на Каталуния. Испанското правителство отстрани Пучдемон и неговия кабинет, след като през октомври регионалният парламент прие в нарушение на закона декларация за независимост.

"Нашият президент е Карлес Пучдемон и ще останем верни на решението от октомври. . . за изграждане на независима държава с републиканско управление", заяви пред парламента в Барселона 55-годишният Тора.

Тора също обеща да създаде "държавен съвет в изгнание" и обеща да свика учредително събрание за съставяне на конституция за новата Каталунска република.

"Всеки ще спечели права със създаването на република", заяви Тора в реч пред депутатите след избора си и добави: "Никой няма да загуби права. Републиката е за всички, независимо как гласуват".

Каталунското сепаратистко движение предизвика най-тежката политическа и институционална кризи в Испания от десетилетия.

Централната власт е поставила под пряко управление Каталуния, откакто правителството на Пучдемон обяви едностранно независимост от Испания въз основа на резултатите от обявения за незаконен референдум за независимост на 1 октомври.

Националното правителство уволни десетки държавни служители и затвори мрежа от чужди офиси, които искаха да инвестират в Каталуния, но служеха и като "дипломатически представителства", за осигуряване на подкрепа за независимостта.

Безпрецедентната испанска интервенция трябва да приключи, когато Тора и кабинетът му встъпят в длъжност. Но испанските власти предупредиха, че контролът може да бъде върнат, ако новото регионално правителство наруши закона.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че не му харесва това, което е чул в понеделник по време на дебатите в парламента около избора на лидер, но добави, че оценката му за Тора ще зависи от действията му.

"Ще заложим на разбирателството и съгласие, гледайки в бъдещето", каза Рахой пред репортери в Сеговия. "Но ще го кажа и съм убеден: ще направя така, че да бъдат зачитани законът, испанската конституция и останалите елементи от испанската правна система."

Кабинетът на Рахой обяви, че той ще се срещне с лидерите на двете основни опозиционни партии на национално равнище - генералния секретар на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес и Алберт Ривера от партията "Гражданите", която подкрепя бизнеса.

Миналата година и двамата лидери подкрепиха решението на консервативния кабинет на Рахой да постави Каталуния под пряко управление.

Ривера, чиято популярност расте в проучванията и чиято партия изпреварва управляващата Народна партия, призова Рахой да удължи прякото управление на Мадрид.

Според проучванията 7,5-милионното население на Каталуния е разделено поравно по въпроса дали областта трябва да се отдели от Испания. Повечето хора искат въпросът да бъде уреден чрез референдум, който според сегашния закон само централното правителство може да насрочи.

Тора беше четвъртият издигнат кандидат от двете основни формации, подкрепящи независимостта. Испанският Конституционен съд суспендира закон, който би позволил на пребиваващия в доброволно изгнание лидер Пучдемон да се кандидатира задочно.

Бивш регионален министър не можеше по закон да бъде избран, защото бе вкаран в затвора заради участието си в миналогодишния опит за обявяване на независимост. Друг сепаратистки активист също не можеше да бъде избран, защото не му бе позволено да напусне затвора.

*Превод: БТА