Президентът на Русия Владимир Путин увеличи броя на украинските граждани, които могат да получат руско гражданство с опростена процедура. Съответстващият указ на държавния глава е публикуван на официалния портал за правова информация, съобщи ТАСС.

Изрично се уточнява, че гражданство чрез опростена процедура могат да получат всички жители на Донецка и Луганска области на Украйна, а не само онези, които живеят в "отделните райони на Донецка и Луганска области на Украйна"  - т.е. ДНР и ЛНР.

Агенцията припомня, че на 24 април Путин подписа указ, който позволява на жителите на непризнатите Донецка и Луганска народни републики да получат руско гражданство по опростен начин. В документа се отбелязва, че това решение е взето с намерението да се защитят правата и свободите на гражданите въз основа на общоприети принципи и норми на международното право. След това на териториите на републиките в Донбас бяха открити пунктове за приемане на документи за получаване на руски паспорти. Първите паспорти, издадени по новите правила, бяха предадени на 14 юни в пунктовете в Ростовска област.

На 20 юни държавният глава по време на директната линия обеща да либерализира процеса на получаване на руско гражданство за гражданите на Украйна във възможно най-голяма степен. Той припомни, че указът, подписан в края на април, и редица други нормативни актове позволяват на гражданите на Украйна, които се намират в Русия, да получат руско гражданство по опростен начин. В същото време, Путин призна, че има проблеми, произтичащи от това, че от граждани на Украйна се изискват документи, които те могат да получат само в Украйна.

Президентът обеща да види какви корекции трябва да се правят в регулаторната рамка, така че въпросът да бъде решен по същество, а "не според листчета хартия, които не могат да бъдат изпълнени". По-късно той инструктира Министерството на вътрешните работи на Русия да подготви предложения за предоставяне на допълнителни преференции на гражданите на Украйна, които желаят да получат руско гражданство.

ТАСС отбелязва, че "след насилственото отстраняване от властта през февруари 2014 г. на украинския президент Виктор Янукович" в източната част на страната, където доминира рускоговорящото население, започнаха масови протести. В началото на април с.г. на територията на Донецка и Луганска области бяха обявени едноименните  народни републики. В отговор няколко дни по-късно властите в Киев обявиха началото на военна операция в Донбас, която доведе до мащабна хуманитарна катастрофа в региона и до смъртта на хиляди хора. Едва през февруари 2015 г., благодарение на усилията на лидерите на страните от Нормандската четворка, стана възможно спирането на огъня и започване на мирния процес. В момента територията на Донбас се пресича от разделителна линия или, както се нарича, контактната линия на страните. Тя разделя териториите на ДНР и ЛНР от останалите територии на Донецк и Луганск, контролирани от Киев.

Договорено лятно примирие

Контактната група за уреждане на ситуацията в Източна Украйна се договори в сряда, 17 юли, за лятно примирие от 21 юли, съобщи пред журналисти пълномощният представител на Русия Борис Гризлов. Групата прие декларация за безсрочен режим на спиране на огъня - лятно примирие, започвайки от 21 юли 2019 г., каза той, цитиран от ТАСС.

Специалният представител на председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Мартин Сайдик също съобщи за постигнатата договорка и уточни, че примирието влиза в сила на 21 юли в 00 часа и 01 минута киевско време.