Президентът на Русия Владимир Путин се срещна в Сочи с премиера на Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Основна тема на разговорите са предложенията за мирно уреждане на конфликта между Армения и Азербайджан с възстановяване на отношенията между Баку и Ереван.

По време на срещата Пашинян заяви, че "подходите, предложени от Русия за урегулиране на отношения между Армения и Азербайджан" относно Карабах, са "приемливи" за Армения.

От своя страна Путин заяви, че "карабахският конфликт трябва да приключи в някакъв момент". "Конфликтът продължава от десетилетия. Все някога трябва да се стигне до край. Знам, че имате политическата воля да го направите. Подкрепяме го по всички възможни начини", заяви Путин на срещата.

Путин също така "изрази надежда за намиране на решения, които да позволят да се върви напред", съобщават руските медии.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Баку е предложил пет основни принципа за нормализиране на отношенията с Ереван.

"Това са фундаментални принципи на международното право и смятам, че нормализацията може да бъде постигната на тази основа", каза той.

Алиев също така заяви, че карабахският конфликт вече е в историята, "той беше решен преди две години и няма какво да се обсъжда в този контекст", а за нормализирането на отношенията между Азербайджан и Армения се "изискват сериозни стъпки".

Очаква се днешната среща да доведе до споразумения за възстановяване на отношенията между Армения и Азербайджан.