Президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха освобождаването на украински граждани, задържани в Русия, Източна Украйна и Крим. Това съобщи канцеларията на украинския държавен глава, цитирана от световните агенции.

Двете страни са обсъдили изпълнението на договореностите от срещата в Нормандски формат на 9 декември 2019 г. в Париж и подготовката за следваща среща на лидерите на Нормандската четворка (Украйна, Русия, Германия и Франция).

В изявление на Кремъл обаче се представя друг акцент от разговора между Путин и Зеленски. Руският президент е заявил, че е недопустимо да се изкривява историята на Втората световна война.

"В контекста на предстоящата 75-годишнина от Голямата победа руската страна наблегна на приноса на всички народи на СССР за разгрома на нацистка Германия и изтъкна недопустимостта от изкривяване на историческата истина за събитията от Втората световна война", се казва в изявление на Кремъл.

По-рано руският президент заяви, че опитите на отделни държави да пренапишат историята на Втората световна война имат определен подтекст. Путин каза това по време на среща с работната група за подготовка на предложения за изменение на Конституцията, съобщи ТВ "Звезда". На тази среща Путин възприел като много добра идеята в основния закон да се запише, че Русия е страна победителка във Втората световна война.

Защо Путин поставя въпроса за ВСВ пред Зеленски

През 2019 г. Европейският парламент прие изявление, с което осъди тоталитаризма, както и пакта Рибентроп-Молотов, сключен между Москва и Нацистка Германия през 1939 г., тъй като той поставя основата на Втората световна война.

Владимир Путин отговори, че смята това изявление за обидно за самия него.

През декември на годишната си пресконференция, а също и на следващия ден на срещата на върха на Организацията на независимите държави (ОНД), той отговори на това обвинение, като обърна особено внимание на Полша. Тогава Путин заяви, че Полша носи част от отговорността за избухването на Втората световна война. Путин подчерта, че Полша в навечерието на войната играе ролята на "провокатор" за Хитлер, за да получи част от територията на Чехословакия.

Това изказване допълнително влоши връзките между двете страни Русия и Полша.

По-късно полският президент Анджей Дуда обвини Путин, че "изкривява историческата истина".

На среща във Варшава през януари т.г. полският президент поиска подкрепата на Владимир Зеленски в спора с Русия за причините за избухването на Втората световна война. И я получи. Украинският президент каза, че Полша и нейният народ първи са усетили последствията от "конспирацията на тоталитарните режими" и подчерта, че СССР е сред виновниците за избухването на Втората световна война.