Руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призоваха храмът "Света София" в Истанбул, който предстои да бъде отворен отново като джамия в петък, да служи като "символ на мира и разбирателството", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сградата служи като главна византийска катедрала до османското завладяване на Константинопол през 1453 г. и след това като джамия до 1934 г., когато става музей и символ на светския порядък в съвременната турска република.

В телефонен разговор снощи Путин и Мицотакис нарекоха "Света София" "достижение на цялото човечество", съобщи Кремъл. Те подчертаха изключителното културно, историческо и духовно значение на този уникален паметник на световното културно наследство.

След като турски съд анулира на 10 юли решението от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей, турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че сградата, датираща от шести век, скоро ще бъде отворена отново като джамия.

Русия официално декларира, че няма да се намесва във вътрешните работи на Турция. Но водещи политици и ръководството на Руската православна църква разкритикуваха решението.

Заплахата за "Света София" е заплаха за цялата християнска цивилизация и следователно за нашите свещеници и история, заяви патриарх Кирил, глава на Руската православна църква по-рано този месец.

САЩ, Европейският съюз и ЮНЕСКО също изразиха тревога от превръщането на "Света София" в джамия.

А днес и Комитетът на представителите на православните църкви в ЕС (CROCEU) осъди решението на турските власти, съобщи ТАСС, като се позовава на информационната агенция на Румънската православна църква Basilica.ro.

"В епохата на демокрация, човешко достойнство и върховенство на закона усилието да се заличи християнският произход на Света София и толкова грубо да се трансформира този паметник, който принадежи на цялото човечество, е неразбираемо, потискащо и опасно", се казва в съобщение на комитета.

"Институциите на ЕС, особено Европейската комисия като защитник на европейските и глобални ценности и като гласове на европейските граждани, могат да изиграят незаменима роля в защитата на световното културно наследство, историческата памет и религиозния плурализъм", пише още в документа.

Комитетът на представителите на православните църкви в ЕС с централа в Брюксел е основан през 2010 г. В него участват представители на Константинополската патриаршия, Московската патриаршия, Румънската патриаршия, Кипърската църква и църквата на Гърция, отбелязва Basilica.ro.