Босненският сръбски политик Милорад Додик отново заяви, че Република Сръбска ще се отдели от Босна и Херцеговина. Додик, който е президент на едната от двете съставни части на Босна - Република Сръбска, даде интервю за агенция ТАСС в рамките на Петербургския международен икономически форум, който се провежда от 5 до 8 юни, предаде БТА.

По време на участието си във форума Додик разговаря и с президента на Русия Владимир Путин.

"Има решение за отделяне, но конкретен ден все още не е определен (...) Ние бихме искали още сега, но освен нас има още две страни по този въпрос", каза Додик, отговаряйки кога може да се проведе референдум за независимостта на Република Сръбска.

Додик каза, че за Република Сръбска да остане в рамките на Босна и Херцеговина "е синоним на загуба на време и възможности". По думите му обаче "категорично" Република Сръбска не иска да създава нестабилност на територията на страната. Затова, каза той, Република Сръбска е предложила на Босна и Херцеговина да се оттегли, а Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война от 1992-1995 г., да бъде прекратено.

По-рано Додик заяви, че в рамките на 30 дни властите на Република Сръбска ще изготвят проект за мирно разделение на Босна и Херцеговина. Според него проектът ще предвижда запазване на сегашния модел на функциониране на икономиката и адаптиране към модела на мирно разделение в рамките на няколко години, припомня ТАСС.

Додик не изключи вариант в бъдеще Република Сръбска да се присъедини към Сърбия. По думите му "би било естествено, абсолютно исторически оправдано, страните, в които мнозинството от населението е представено от сръбския народ, да се обединят в единна структура и общност".

Додик уточни пред ТАСС, че "това е задача на бъдещите поколения и политическите решения на двете страни". Той даде за пример обединението на Източна и Западна Германия.

Босненският сръбски политик заяви също, че Република Сръбска няма да се поддаде на Запада и ще запази добрите отношения с Русия.

Додик, Република Сръбска, Путин и Русия

"Усещаме го (западния натиск - бел. ред.) ежедневно по въпроса за сътрудничеството ни с Русия", каза Додик и допълни, че в това отношение нищо няма да се промени.

"Ние не сме граждани (на Запада) и се гордеем с нашите партньорски и добри отношения с Руската федерация", каза Додик.

Президентът на Република Сръбска каза още в интервюто, че с Путин имат еднакви виждания за политическата ситуация на Балканите.

Във връзка със срещата му с президента на Русия Владимир Путин вчера, Додик каза: "Разговорът беше приятелски. Анализираме всички проекти и продължаваме да си сътрудничим и занапред. Информирахме се взаимно за политическата ситуация на Балканите и се съгласихме, че имаме идентични възгледи. Разговорът продължи един час".

Додик каза още, че Република Сръбска възнамерява да приеме закон за чуждестранните агенти. По думите му такъв законопроект е бил оттеглен под натиск.

"Ние със сигурност ще приемем този закон, защото сме убедени, че той е необходим", посочи Додик. По думите му в Република Сръбска има една организация, която "много внимателно следи финансовите и всички други дейности на страната и на нейните ръководители".

"В същото време ние не можем да й задаваме никакви въпроси. От кого е подкрепяна и какво представлява", отбеляза президентът на Република Сръбска.

"Наистина има голям натиск по този въпрос. Той се усеща от нас ежедневно. И конкретно по този въпрос, разбира се, и по въпроса за сътрудничеството ни с Русия", каза още Милорад Додик.

Додик, Путин и Дейтънското споразумение

По време на разговорите в Санкт Петербург Додик и Путин обвиниха Запада в нарушение на Дейтънското споразумение, което сложи край на междуетническата войната в Босна и Херцеговина (1992-1995 г.)

След войната в Босна съгласно условията на Дейтънското мирно споразумение страната бе разделена на две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани - бошняци, и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно равнище, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Путин изрази задоволство, че босненските сърби работят за укрепване на отношенията с Русия. Той също така отбеляза, че настоява за спазване на Дейтънското споразумение.

Путин подчерта, че позицията на Русия относно Дейтънското споразумение е постоянна и неизменима, както и че международният документ е в основата на запазването на сегашната ситуация в страната и нейното подобряване.