Швейцарският президент Виола Амхерд заяви в коментар, публикуван на страниците на германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", че Глобалната среща на високо равнище за мир в Украйна, на която страната ѝ ще бъде домакин, е начало на преговорния процес и най-вероятно ще бъде последвана от контакти с Русия, предаде Укринформ, на която се позова БТА.

Глобалната мирна среща на високо равнище ще се състои в Швейцария на 15 и 16 юни с държавни и правителствени глави от цял свят. Участващите страни ще съставят обща преговорна позиция и ще я предадат на Русия. Повече от 100 страни и международни организации са потвърдили участието си на срещата. 

Самата Украйна желае да получи широка международна подкрепа, далеч надхвърляща тази от Запада, за да засили натиска върху Москва.

"Ясно ни е, че няма да подпишем мирно споразумение в края на конференцията", заяви Амхерд. И двете страни от конфликта трябва да са на масата, за да има мир, допълни тя, припомняйки, че Русия не е поканена да присъства на предстоящата среща в Швейцария. "Русия може да бъде поканена на възможна последваща конференция", заяви тя.

Швейцарският президент отбеляза, че конференцията цели създаването на платформа за диалог, на която първа крачка да бъде обсъждането на въпроса как да се постигне мир в Украйна. 

Русия вече омаловажи значението на форума, като определи като "абсурдно" той да се проведе в отсъствието на руски представители.

Кремъл заявява, че е готов за мирни преговори, но ги поставя в зависимост от признаването на "териториалните реалности", с други думи на анексирането от Русия на пет украински области, отбеляза наскоро АФП, на която се позова БТА.

Позицията на Китай

В края на месец май Китай заяви, че за него ще бъде "трудно" да участва в срещата, поради отсъствието на Русия. 

По-късно, в началото на юни, Пекин отрече да е "оказвал натиск" върху други държави да не участват в срещата, както твърдеше украинският президент Володимир Зеленски.

Китай твърди, че е неутрален по отношение на войната в Украйна, но досега не е осъждал руската инвазия. Китайският президент Си Цзинпин и руският президент Владимир Путин поддържат добри отношения, разменят си визити и подчертават общите си интереси по отношение на САЩ, посочва АФП.

При това Пекин редовно призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, което негласно включва и Украйна. Китайските власти също така настояват да се вземат предвид опасенията на Русия, свързани със сигурността.

Въпреки това Украйна все още се надява да убеди Пекин да изпрати свой представител в Швейцария.