Всеки шантаж и опит да се създаде вътрешен смут е обречен на провал, заяви тази вечер в телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той благодари на руснаците за тяхната издръжливост, единство и патриотизъм през последните дни, като подчерта, че всички опити за създаване на безредици са обречени на неуспех.

"Скъпи приятели, днес още веднъж се обръщам към всички граждани на Русия. Благодаря ви за вашата издръжливост, сплотеност и патриотизъм. Тази гражданска солидарност показа, че всеки шантаж, всеки опит за предизвикване на вътрешни безредици са обречени на неуспех", заяви държавният глава.

"Именно патриотичните настроения на гражданите, консолидацията на цялото руско общество изиграха в тези дни решаваща роля. Тази подкрепа ни позволи заедно да преодолеем изключително сложни изпитания за нашата родина. Благодаря ви за това", каза Путин.

"Благодаря на всички военнослужещи, на сътрудниците на правоохранителните органи, които се изпречиха на пътя на метежниците. На тези, които запазиха вярност към дълга, и към клетвата пред своя народ. Мъжеството и саможертвата на загиналите герои летци спасиха Русия от трагични и разрушителни последици", допълни руският лидер.

Той благодари на беларуския президент Александър Лукашенко за ролята му в осуетяването на метежа, допълва БТА. "Признателен съм на президента на Беларус Александър Лукашенко за усилията и приноса му за мирното разрешаване на ситуацията", каза руският лидер. Путин заяви, че даденото обещание за амнистия на членовете на частната военна компания "Вагнер" ще бъде изпълнено.

"Знаехме и знаем, че огромното мнозинство от бойците и командирите на групировката "Вагнер" също са патриоти на Русия, верни на своя народ и държава. Те доказаха това с храбростта си на бойното поле, освобождавайки Донбас и Новорусия. Беше направен опит те да бъдат използвани... срещу своите братя по оръжие, с които заедно са се борили за страната и нейното бъдеще", каза още Путин. Руският президент благодари на бойците и командирите на "Вагнер", "които взеха единствено правилното решение - отказаха се от братоубийствено кръвопролитие, спряха се преди да пресекат последната черта".

По думите му, "организаторите на метежа, предавайки своята страна и народ, предадоха и онези, които въвлекоха в престъпление, изпратиха ги на смърт, под огъня, за да стрелят по свои".

Путин се обърна и към бойците на "Вагнер" и увери, че неговото обещание към тях ще бъде изпълнено.

"Днес имате възможност да продължите да служите на Русия, сключвайки договор с министерството на отбраната или други силови ведомства, или да се върнете при вашите роднини и близки. Който иска може да отиде в Беларус. Даденото от мен обещание ще бъде изпълнено. Повтарям изборът зависи от вас, но съм уверен, че това ще бъде избор на воини на Русия, които са осъзнали трагичната си грешка", посочи Путин.

"Въоръженият метеж при всички случаи щеше да бъде потушен. Организаторите му, въпреки загубата си на адекватност, не можеха да не разбират това", каза руският държавен глава и допълни, че "от самото начало на събитията незабавно са били взети всички необходими решения за неутрализиране на възникналата заплаха, за защита на конституционния строй", на живота и сигурността на гражданите.

"Именно подобен изход - братоубийство - искаха враговете на Русия: и неонацистите в Киев, и техните западни покровители, и различни национал-предатели. Те искаха руски войници да се избиват едни други, за да загинат военнослужещи и цивилни, за да загуби в последна сметка Русия, а нашето общество да се разцепи, да се удави в кървава междуособица", посочи Путин.

Путин свика на късна работна среща шефовете на службите и на армията

Минути след първото му официално обръщение към нацията руският президент събра на късна вечерна среща шефовете на службите и на армията, за да обсъдят положението в страната. 

"Събрал съм ви тук тази вечер, за да ви благодаря за работата пред последните дни и да обсъдим ситуацията към настоящия момент. Също така да обсъдим задачите, които седят пред нас. Трябва да направим и анализ на събитията от последните дни", каза преди началото на срещата Путин.

На работната среща присъстват ръководителите на правоохранителните органи на страната, съобщава прессекретарят на президента Дмитрий Песков. Той съобщава също така, че при Путин са министърът на отбраната Сергей Шойгу, директорът на ФСБ Александър Бортников, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, началникът на Националната гвардия Виктор Золотов, председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин, главният прокурор Игор Краснов, ръководителят на администрацията на президента Антон Вайно, както и директорът на Федералната служба за охрана Дмитрий Кочнев.