"Частните армии в световен порядък са стотици. В Русия има около 40 частни военни компании. Има такива, които са създадени преди "Вагнер" и такива, които са сформирани след нея, както и частни формирования, чиято идея е да бъдат конкуренция на Пригожин". Това заяви в предаването "Денят на живо" по NOVA News преподавателят в УНИБИТ и автор на изследването "Частните армии" д-р Христо Тутунаров, коментирайки ултиматума на Русия до 1 юли всички частни армии в страната да подпишат договор, с който да минат на подчинение на Москва.

По думите му "Газпром" също разполага с такъв тип хора и структури. "Допреди COVID в България една част от хората на "Газпром" се обучаваха в център в Габрово да бъдат охранители във високорискови зони и да извършват подобен вид дейности. В България са се обучавали - единици, но и хора от "Вагнер", както и сили, които в момента се бият на страната на Украйна, както и други частни военни контрактори. Ние имаме един от сравнително добрите обучителни центрове в Европа".

Според доктор Тутунаров частните армии винаги съществуват между закона и беззаконието. "Никъде не е точно и ясно регламентирана тяхната дейност. Те са създадени, за да работят отвъд закона. Те са и много гъвкави - заобикалят международното право, Женевската конвенция и това го прави ефективни в техните дейности. Те позволяват на страните да свършат онези неща, които официално не биха могли да направят. Но това създава и съответните рискове. Всяка една държава има специфично поведение от гледна точка на механизмите за контрол и нивото на законодателство, с което се подхожда към частните армии. В Русия те бяха забранени със закон. Частните армии са регистрирани в други държави - Китай, Аржентина. Това е идеята - те заобикалят правилата, но изпълняват задачите на държавите, които ги финансират. Когато обаче те станат прекалено силни и опасни и започнат да се еманципират - всяка една държава възприема различни механизми за тяхното ограничаване", посочи той.

Пред БНР Тутунаров допълни, че не трябва да се изключва нито една версия в случая с "Вагнер":

"Движещата сила на "Вагнер" е Дмитрий Уткин, Евгений Пригожин е фасада. Уткин е роден през 1970 година на територията на днешна Украйна и до 2013 година е ръководител на спецназ група към ГРУ (дирекция на военното разузнаване на Русия). Той е оперативното командване на "Вагнер". Практически той водеше колоните към Москва... Ако приемем, че Пригожин е тръгнал на бунт срещу официалната власт и въоръжените сили, най-вероятно е нищо хубаво да не го чака. Той е прекалено богат, има паралелни други дейности в сянка, доста полезен беше. Или го чака лоша съдба, или ще избяга с капиталите си на Запад, или ще се върне на бял кон, което не е изключено".

По думите му частните военни компании не изчезват, а ако някоя сгреши, тя преминава в друга структура, като капиталите и наемниците се прехвърлят.

Байдън: Западът не е бил замесен в метежа на "Вагнер", нямаме нищо общо с тези събития

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че е "твърде рано да се правят окончателни заключения" след неуспешния метеж на групата "Вагнер" в Русия този уикенд, предаде Франс прес. "Не сме били замесени. Нямаме нищо общо с тези събития", подчерта американският президент. "Това е вътрешен проблем на Русия", добави той.

Байдън добави, че американците и техните съюзници не искат "да дават никакъв претекст на (руския президент Владимир) Путин да обвини западняците и да обвини НАТО".