Иранският петролен танкер "Адриан Даря 1" отново е в центъра на полемика между Сирия и западните държави, след като изключи своя транспондер (предаващ опознавателни сигнали) в Източното Средиземноморие край сирийските брегове в началото на тази седмица. Корабът обаче е бил сниман от сателит край сирийското пристанище Тартус, съобщи днес американската компания за космически технологии "Максар текнолъджиз", цитирана от Ройтерс и БТА.

Танкерът с предишното име "Грейс 1" бе задържан от британски морски пехотинци край Гибралтар на 4 юли по подозрение, че е на път за Сирия, натоварен с петрол, в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Две седмици по-късно Иран в ответна мярка арестува танкер, плаващ под британски флаг, в Ормузкия проток на входа на Персийския залив.

Гибралтар освободи иранския кораб на 15 август, след като получи формално уверение от Техеран, че той няма да разтовари своите 2,1 млн. барела суров петрол в Сирия. Мореплавателни източници обаче съобщиха, че танкерът вероятно ще се опита да прехвърли част от петрола на борда на друг кораб, след като Иран съобщи, че е извършена продажба.

Според АП от снимките, предоставени от "Максар текнолъджиз" на 6 септември, се разбира, че танкерът "Грейс 1" под новото си име "Адриан Даря 1" е на рейд на 4 км от сирийския бряг край Тартус. А новинарският интернет сайт "Мидъл Ийст Ай" съобщи, че в четвъртък танкерът е разтоварил намиращия се на борда му петрол в сирийското пристанище.

Сателитни снимки на "Максар текнолъджиз" показват танкера "Адриан Даря 1" край Сирия

Снимка: AP/БТА

Помощникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън на свой ред посочи, че САЩ няма да смекчат санкциите си срещу Иран, докато Техеран не престане да лъже и да разпространява терор. "Всички, които казваха, че (пуснатият от властите в Гибралтар танкер) "Адриан Даря 1"не отива към Сирия, сега отричат това", писа той в Туитър.

САЩ вписаха "Адриан Даря 1" в санкционния списък и предупредиха, че всяка помощ, оказвана от която и да е държава на този танкер, ще бъде смятана за подкрепа за терористична организация, а именно за иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, отбелязва Ройтерс.