В арменската столица Ереван протестиращи нахлуха в правителствена сграда, настоявайки за оставката на премиера Никол Пашинян, съобщи РИА Новости.

В сградата, в която нахлуха антиправителствените демонстранти, се намират офисите на няколко министерства. Протестиращите се настаниха във фоайето на първия етаж, скандираха лозунги, призоваваха служителите да не участват в планирания за днес митинг на привържениците на Пашинян и след няколко минути напуснаха сградата.

Миналата седмица арменската армия призова Пашинян да се оттегли. Премиерът обяви действията им за опит за военен преврат и се опита да уволни шефа на Генералния щаб Оник Гаспарян, но президентът Армен Саркисян отказа да подпише такъв указ.

В Ереван днес предстоят три прояви по различни поводи.

Партията на първия президент Левон Тер-Петросян мобилизира привържениците си да почетат паметта на загиналите на 1 март 2008 г. Десет души изгубиха тогава живота си в размирици след поражение на Тер-Петросян в президентските избори.

Шествие с искане за оставка на премиера Пашинян организират 17 опозиционни партии, обединени в "Движение за спасяване на Родината". Опозиционните митинги пък засега са малобройни и не представляват заплаха за властта, твърди "Комерсант", цитиран от БТА.

Министър-председателят пък призова хората да излязат на площад "Република" за "сериозен разговор" по повод ситуацията в страната.

Според "Комерсант", Пашинян ще разкаже на площада защо е "необосновано" и незаконно решението на президента Армен Саркисян, отказал в събота да подпише заповедта на премиера за уволняване на началника на Генщаба.

По думите на депутата Ваагн Овакимян от пропремиерския блок "Моя стъпка" има явни основания за импийчмънт на държавния глава.

Според "Комерсант" Пашинян ще разкаже на площада защо е "необосновано" и незаконно решението на президента Армен Саркисян, отказал в събота да подпише заповедта на премиера за уволняване на началника на Генщаба. По думите на депутата Ваагн Овакимян от пропремиерския блок "Моя стъпка" има явни основания за импийчмънт на държавния глава.

Блокът обаче няма достатъчно гласове, за да уволни президента, уточнява всекидневникът. Цитирани в статията опозиционни депутати предсказват парламентарно "разследване на събитията, довели до позорната капитулация" на Армения в последната карабахска война.