Полицията арестува 10 души в днешния протест на "жълтите жилетки" в Париж. Днес, в 12-ата съботна протестна акция, се провежда така нареченият "бял марш" - в знак на солидарност с пострадалите по време на демонстрациите, като в него участват 30 от ранените демонстранти. Сред тях е и неофициалният лидер на движението Ерик Друе Жером Родригес, който бе ранен в главата при сблъсък между полицията и демонстрантите на Площада на Бастилията преди седмица.

По предварителни данни в протестната акция във френската столица участват общо около 13 800 души.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу група агресивно настроени протестиращи на булевард "Сен Мартен" близо до площад "Република", които доближиха полицейския кордон и се опитаха да провокират силите на реда и ги замеряха с камъни и димки, съобщи телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС и БТА.

Снимка: AP/БТА

Много от "жълтите жилетки" носят плакати с надписи "Край на полицейското насилие".

Демонстрантите настояват полицията да спре да използва специални устройства за изстрелване на гумени куршуми и гранати, за които се твърди, че причиняват сериозни наранявания и които са забранени в повечето европейски страни.

Снимка: AP/БТА

Жером Родригес е ранен в окото именно с такова устройство. Твърди се, че общият брой на тежко ранените в очите демонстранти е 20 души, като по-голямата част от тях са загубили око. Част от останалите "жълти жилетки" на днешния протест носят превръзки на очите в израз на солидарност с ранените.

Държавният съвет на Франция бе сезиран по въпроса с употребата на специалните устройства и вчера постанови, че рискът от насилие по време на демонстрациите създава необходимостта на силите на реда да им бъде позволено да ги използват. Решението на съвета бе разкритикувано от "жълтите жилетки".

Снимка: AP/БТА

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер призна вчера, че специалните устройства са в състояние да нанасят сериозни наранявания. Кастанер обеща санкции при положение, че силите на реда превишат правата си, като Генералният инспекторат към френската полиция е започнал 116 разследвания на подобни случаи. Въпреки това министърът подчерта, че полицията има право да използва устройствата срещу създателите на безредици.

"Ако нямаше разграбени магазини, издигнати барикади, изгорени автомобили и опустошени сгради, ако законът беше спазван, нямаше да има и ранени", подчерта Кастанер.

Протести има и в други градове на Франция. В централния град Валанс демонстрират около 5500 души и има 18 арестувани.

"Жълти жилетки" и в Германия

Междувременно няколкостотин души излязоха на демонстрация в германския град Щутгарт, за да протестират срещу забраната на старите дизелови автомобили, наложена в началото на януари от градските съдебни власти, предаде Франс прес. Повечето демонстранти бяха с жълти жилетки и носеха табели с надписи "За дизела" и "Шофьори на дизелови автомобили, защитете се".

"Това, което се случва с хората, е несправедливо. Десетки хиляди души са засегнати и не могат да си купят нов автомобил", заяви пред Франс прес един от организаторите на демонстрацията Василос Топалис.

Снимка: AP/БТА

На дизеловите автомобили със сертификат за отделяни вредни газове "Евро 4" или по-нисък им бе забранено да се движат по улиците на Щутгарт от 1 януари, а удълженият срок по изключение за жителите на града ще изтече в началото на април.

Под натиска на екологични организации, сезирали местните съдилища, и други градове в Германия като Берлин, Майнц, Хамбург и Бон вече бяха задължени от съдебната власт да ограничат присъствието на някои дизелови автомобили.

"Искам правителството да се погрижи за нас и да отмени забраните за шофиране (на дизелови автомобили). Не е оправдано ние, гражданите, да бъдем жертва на това, което правят автомобилната индустрия и правителството", заяви Йоанис Сакарос, един от организаторите на демонстрацията.

Организаторите призоваха демонстрантите да си сложат жълти жилетки, след като от няколко седмици в Германия се правят безрезултатни опити за германска версия на френското протестно движение.

"Французите са модел, защото те се осмелиха да излязат на улиците, за да защитят правата си", изтъкна Василос Топалис.