Крайнодесният политик Расмус Палудан изгори Корана в Дания, след като преди това разгневи Турция с подобен акт и в Стокхолм, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Палудан запали екземпляр на Корана пред джамия в Копенхаген, където събралите се мюсюлмани запазиха самообладание, докато той размахваше пред тях материали, обиждащи пророка Мохамед, отбелязва телевизията.

Проявата бе извършена в края на петъчната молитва на място близо до бензиностанция, което полицията бе отцепила. Религиозните водачи са посъветвали вярващите да не се поддават на провокацията и бързо да се отдалечат от района, добавя БТА.

Датската полиция предприе строги мерки за сигурност около джамията.

По-рано днес турското външно министерство повика посланика на Дания, като настоя за отмяна на разрешението за демонстрацията.

Расмус Палудан, крайнодесен активист, който има датско и шведско гражданство, разгневи Турция, като организира подобен протест с изгаряне на Корана и в Швеция на 21 януари. Той се закани пред шведския вестник "Афтонбладет", че ще повтаря протеста пред турското посолство в Копенхаген всеки петък до приемането на Швеция в НАТО.

Турската държавна Анадолска агенция съобщи по-рано, че датският посланик е бил призован в турското външно министерство, където турски служители остро са осъдили разрешението, дадено за този провокативен акт, който очевидно представлява "престъпление от омраза". На посланика е било казано, че "отношението на Дания е неприемливо" и че Турция очаква разрешението да бъде отменено, посочва Анадолската агенция.

Действията на Палудан миналата седмица предизвикаха гняв в Турция, която разкритикува шведските власти, че са позволили демонстрацията да се проведе пред турското посолство. Президентът на Турция изрази сериозно съмнение относно разширяването на НАТО, като предупреди Швеция да не очаква подкрепа за кандидатурата си за членство във военния съюз.

Турция също така отложи за неопределено време ключова среща в Брюксел за обсъждане на членството на Швеция и Финландия в НАТО, заявявайки, че такава среща би била "безсмислена", предава БТА.

Палудан, който е адвокат, създаде крайнодесни партии както в Швеция, така и в Дания, които не успяха да спечелят никакви места на национални, регионални или общински избори, посочва АП. На миналогодишните парламентарни избори в Швеция неговата партия получи едва 156 гласа в цялата страна.

"Това е грешка на Ердоган. Сега, когато той не иска да пусне Швеция в НАТО, трябва да го уча на свобода на словото, докато той не го направи", заяви Палудан пред "Афтонбладет", цитиран от БТА.