Пропалестински протестиращи срещу военните действия в Газа са нахлули в Капитолия, съобщават американските медии. Демонстрантите са окупирали сграда на Камарата на представителите, като призивите им са администрацията на Байдън да настоява за спиране на огъня между Израел и "Хамас".

Гражданите са облечени с черни тениски с надписи "Евреите казват "спрете огъня сега, носят плакати с подобни послания, насядали са по земята и пляскат, предава CBS News.

"Предупредихме протестиращите да спрат с демонстрациите, които не са позволени в сградите на Конгреса. Когато те не се съобразиха, ние започнахме да ги арестуваме", отбелязват от полицията на Капитолия.

От полицията са заявили пред CBS News, че протестиращите са влезли в сградата легално - през през контролно-пропускателни пунктове за посетители и им е било разрешено да се съберат, но не са се вслушали в предупрежденията на властите относно демонстрациите.

По предварителни данни на полицията арестуваните са около 300 души, като униформените обясняват, че този брой вероятно ще продължи да нараства. Трима души са били обвинени в нападение над полицаи.

Протестът е организиран от групата "Еврейски глас за мир, еврейска антиционистка организация".

Преди седящата демонстрация стотици хора се бяха събрали близо до Капитолия, призовавайки администрацията на Байдън да настоява за прекратяване на огъня.

Консулството на САЩ в Адана е временно затворено заради очаквани протести

Уведомлението идва след протести тези дни пред американското консулство в града на турци, демонстриращи срещу нападението на болница в Газа, за което "Хамас" обвини Израел, предаде турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на посолството на САЩ в Турция.

"Консулството на САЩ в Адана ще остане затворено до второ нареждане. Гражданите на САЩ могат да пренасочат срещите си към посолството в Анкара", се казва в съобщението, публикувано от американското посолство.

В публикацията се посочва още, че през следващите няколко седмици в цяла Турция се очаква да се проведат големи демонстрации във връзка със събитията в Израел и Газа. Посолството предупреждава за съществуващия риск подобни прояви да прераснат в насилие, добавя БТА.

"Служителите на американското правителство в Турция бяха инструктирани да сведат до минимум движението си и да избягват пътувания до района на консулството в Адана", се казва още в разпространеното съобщение.