Преди броени дни германското обществено-правно радио ВДР публикува в своя профил във Фейсбук музикален видеоклип, който разбуни духовете: в него детски хор изпълнява сатирична версия на една известна в Германия детска песничка. Оригиналът носи загалвието "Баба ми кара мотоциклет в кокошарника", а сатиричната версия - "Баба ми върши еко свинщини". Само за няколко часа под публикацията се появиха над 15 000 коментара. Те бяха толкова гневни, че радио ВДР се видя принудено да изтрие видеото.

Вълна от възмущение

Първата строфа на песничката, изпълнена от детския хор, звучи така: "Баба ми кара мотоциклет в кокошарника. А това значи, че тя изразходва 1000 литра бензин всеки месец. Баба ми върши еко свинщини." В друга строфа на песничката се казва: "Баба ми ходи на лекар със супер мощния си автомобил, прегазва две бабички с бабешки колички."

Министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия, в която е седалището на радио ВДР, написа в Туитър, че редакторите са "прекрачили границите на добрия стил и уважението към възрастните хора".

Радио ВДР очевидно бе изненадано от вълната от възмущение. То излъчи специално предаване, в което слушатели имаха възможността да изразят мнението си относно сатиричната песен. Програмният директор Йохен Рауш изрази съжаление и многократно се извини. А генералният директор на радио ВДР Том Буроу се включи в предаването и обяви, че "видеото със злополучната песничка" е било грешка. Но и по негов адрес се изсипаха немалко критики. И то най-вече за реакцията му. Изданието "Цицеро" например смята, че така той е навредил на обществено-правните медии. Том Буроу се повлия от критиката на министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия. Така и така някои хора смятат, че обществено-правните медии са зависими от политиката. И ако те са търсели доказателство за това, реакцията на Буроу сега за тях е добре дошла, пише "Цицеро".

Не всички разбират сатирата

Редакторският екип на ВДР изрази съжаление, че "сатирата е накърнила чувствата" на хората. Целта била по-скоро със средствата на сатирата да се покаже "конфликтът между поколенията, представен от движението "Петъци за бъдещето" ("Fridays for Future")". Явно обаче целта се е провалила.

Според "Цицеро", екипът на ВДР просто е трябвало да добави уточнението, че сатирата няма нужда да се харесва на всички.

Текстът е публикуван в DW