Антиправителствени протести на албанската опозиция прерастнаха в сблъсъци с полицията пред канцеларията на премиера Еди Рама в Тирана. Десетки хиляди изразиха недоволство от корупцията, увеличаващата се бедност и обезлюдяването на Албания, съобщи БНТ.

Безредиците започнаха след като някои от участниците разкъсаха полицейския кордон край сградата на правителството и хвърлиха черна и и червена боя.

"Протестирам, защото народът е в голяма криза, заплатите са много ниски. Няма никаква икономика. В Албания не останаха млади хора, има само стари. Всички с образование заминаха в чужбина", казва Олси Вата, демонстрант.

Запалени бяха свещи в памет на двама задържани, които, според опозицията, са починали в полицейски арест. Опозиционната демонстрация се разглежда и като проява на сила преди местните избори през май догодина.

"Дойдохме, за да свалим този режим, който доведе хората до такава деградация, че гласове се купуват за между 8 и 18 евро", споделя Мохамед Хисени.

"Точно както преди 32 години, светът ни вижда като хора, които пристигат с малки лодки", заяви лидерът на опозиционната Демократическа партия Сали Бериша по повод миграцията към Великобритания. Според британски представители именно албанци стоят зад засиления мигрантски натиск над Острова през Ламанша.

"Заклеваме се да направим всякакви саможертви в името на свободни избори в Албания. Еди Рама, не забравяй албанските традиции за свобода", призова Бериша.

Сали Бериша е бивш премиер и президент на Албания. През миналата година той получи забрана за влизане в Съединените щати заради обвинения в корупция, които отрича.