Президентът на Русия Владимир Путин все по-често е критикуван за оставянето на Херсон, смятат експерти от Американския институт за изследване на войната (ISW) и в последната си сводка пишат за безпрецедентна вълна от критики, отправени към руския президент.

Изтеглянето на руските военни от Херсон е довело до идеологически разкол между поддръжниците на войната и Путин. Отстъплението е подкопало доверието на националистите в ангажираността на Путин с обещанията му и в способността му да ги спазва. Експертите на ISW се позовават на публикацията на идеолога на "Руския свят" Александър Дугин, който открито критикува Владимир Путин за предаването на Херсон.

"Херсон е оставен. Оставен е руски град, столица на един от руските региони - също като Белгород, Курск, Донецк или Симферопол. Ако не ви пука, значи не сте руснак. Сега руснаците стискат зъби от болка, плачат и страдат, сякаш сърцето им е изтръгнато, а децата, братята, майките и съпругите им са били убити пред очите им. Ако сега не изпитвате болка, вие сте нищожество...", написа Дугин.

За Путин е все по-трудно да успокои някои от радикалните си привърженици заради невъзможността да постигне очакваните цели за сваляне на украинското правителство и завладяване на цялата страна, смятат експертите на ISW.

Националистически пропагандисти като телевизионния водещ Владимир Соловьов все по-често настояват Кремъл и военното командване да се включат пълноценно във войната в Украйна. Соловьов дори призовава за пълна мобилизация и уволнение на некомпетентните служители след оставянето на Херсон. Според ISW подобна директна критика на Путин в провоенната общност е почти безпрецедентна, а гръмките и открити нападки на Дугин срещу Путин може да са сигнал за промяна в настроенията сред националистическите идеолози.

Свързаните с наемническата групировка ЧВК "Вагнер" също отправиха оплаквания срещу Кремъл във връзка със загубата на Херсон - това може да е сигнал за по-нататъшно засилване на влиянието на силите за сигурност. Някои блогъри намекнаха, че Кремъл е "продал" Херсон, и отбелязаха, че руските власти редовно предават територии, без да питат хората.

Руското военно ръководство се опитва - до голяма степен неуспешно - да обедини разнородните части, които са съставени от хора с различни нива на умения и оборудване, в по-сплотена бойна сила. По-специално се говори за интегриране на армиите на самопровъзгласилата се ЛНР и ДНР в руските въоръжени сили.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските сили са разрушили ключова инфраструктура в Херсон, преди да избягат оттам, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Преди да избягат от Херсон окупаторите разрушиха цялата критично важна инфраструктура - комуникации, водоснабдяване, електроснабдяване, отопление", заяви той.

"Руснаците навсякъде имат една и съща цел, да унижат хората възможно най-много. Но ние ще възстановим всичко, вярвайте ми", допълни Зеленски в среднощното си обръщение.

Зеленски заяви, че украинските сили са обезвредили и 2000 експолозиви, снаряди и мини в града. Той съобщи, че украинските сили са отвоювали контрола върху близо 60 населени места в Херсонска област.

Около 200 украински полицаи са разположени сега в Херсон, за да документират, както заяви ръководителят на националната полиция Игор Клименко, престъпленията на руските окупатори и да издигнат пропускателни пунктове по пътищата, предаде Франс прес.

Относно Донецка област в среднощното си обръщение Зеленски заяви, че там се водят ожесточени сражения и че там е истински ад. "Но нашите части защитават храбро, те оказват съпротива на ужасяващия натиск на окупаторите, запазват нашите отбранителни линии", заяви той.