Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина в болницата в западния град Нара, след като по-рано днес срещу него бе извършено покушение. Той бе прострелян по време на предизборна реч, а 41-годишният нападател бе задържан, съобщи агенция Киодо.

След нападението раненият Абе е бил в съзнание, но по пътя към болницата състоянието му е станало критично, белите му дробове колабират, а сърцето му спира. Въпреки усилията на лекарите да спасят бившия министър-председател, той е починал в Медицинския университет в Нара, съобщи NHK.

67-годишният Шиндзо Абе се оттегли от поста министър-председател през септември 2020 г. Той ръководи кабинета в продължение на 3188 дни - най-дългият период от всички негови предшественици в следвоенната история на Япония.

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че е съсипан от нападението срещу бившия японски премиер Шиндзо Абе. Той го нарече "наистина велик човек и лидер" и допълни, че Абе е бил негов "истински приятел и, много по-важно, приятел на Америка".

"Това е огромен удар за прекрасния народ на Япония, който го обичаше и му се възхищаваше толкова много", написа Тръмп в собствената си социална мрежа, цитиран от Асошиейтед прес.