Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе е бил прострелян в гръб от неизвестен мъж тази сутрин по време на предизборна реч в западния град Нара, съобщиха Ройтерс и агенция Киодо.

67-годишният екслидер на управляващата Либерално-демократическа партия е участвал в проява преди насрочените за неделя парламентарни избори.

Полицията е задържала нападателя на местопрестъплението. Абе е паднал на земята, облян в кръв. Откаран е в болница. Според службата за пожарна безопасност бившият премиер е изпаднал в безсъзнание и е в състояние на кардио-респираторен арест. Според очевидци са се чули два изстрела. 

През август 2020 г. Шиндзо Абе стана най-дълго управлявалият без прекъсване лидер на страната, след като отбеляза 2799-ия си ден на непрекъснато управление на Япония. Месец по-късно подаде оставка заради влошаващото си здраве. "Не мога да бъда премиер, ако не мога да взимам най-добрите решения за народа. Реших да се оттегля от поста", каза тогава 65-годишният Абе.

Посланикът на САЩ в Япония Рам Иманюел заяви днес, че е "натъжен и шокиран" от новината за прострелването на Абе.

"Натъжени сме и сме шокирани от прострелването на бившия премиер Шиндзо Абе. Той беше невероятен лидер на Япония и непоколебим съюзник на Съединените щати. Правителството на САЩ и американският народ се молят за добруването на Абе, на семейството му и на японския народ", се казва в изявление на Иманюел.