От Комисията за превенция и защита от дискриминация в Република Северна Македония съобщиха, че след като на 21 ноември е изтекъл срокът на препоръката им за премахване от фейсбук страницата на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля на съдържание, "което накърнява чувствата и правата на голям брой хора" и това не е направено, са "прехвърлили топката" към прокуратурата, съобщи БТА. 

"На 21 ноември подадохме в прокуратурата информация и копие от противоречиво съдържание, публикувано на тази страница, което се отнася не само до тревожни твърдения, в които се възхваляват името, делото и идеологията на Иван Михайлов, но и представляват сериозни индикации, че се разпространява съдържание, което предизвиква расизъм, ксенофобия, нетолерантност и расова омраза, дискриминация, като по този начин се накърняват правата и свободата на голям брой хора. С това прехвърляме топката на прокуратурата, да действа според компетентността си", каза на пресконференция днес Весна Бендевска от Комисията за превенция и защита от дискриминация.

Бендевска уточни, че след като днес изтича още една препоръка на Комисията, според която Културният клуб "Иван Михайлов" в Битоля "трябва да премахне от името, устава и програмата си всяко спорно съдържание, което предизвиква тормоз и представлява тежка форма на дискриминация", в следващите дни се очаква информация от Министерството на правосъдието дали препоръките им са изпълнени.

"Министерството на правосъдието има задължението да извършва извънреден надзор за законосъобразност по прилагането на Закона за сдруженията и да ни информира писмено. Културният център трябва да докаже, че ще промени името си и съдържанието на посочените документи, чиято цел е популяризиране на името и делото на Иван Михайлов в Централния регистър", каза Бендевска.

На откриването на клуба на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля през април 2022 г., присъстваха тогавашния премиер на България Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представители на различни политически партии от България. От опозиционната партия Левица организираха протести в Битоля, а два месеца по-късно бе направен опит за палеж на сградата. Щетите бяха материални, а извършителят - Ламбе Алабаковски, получи условна присъда и беше един от говорителите на протестите на опозицията през лятото, срещу предложената от ЕС преговорна рамка.

През август от Комисията за превенция и защита от дискриминация направиха проверка на Културния клуб "Иван Михайлов" и обявиха, че са възприели присъствието на българския консул по време на проверката като "опит за влияние".