Протестни демонстрации имаше отново днес в много страни, въпреки предупрежденията за опасност от заразяване с коронавируса, в продължаващата вълна от възмущение срещу убийството на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест и срещу расизма спрямо малцинствата в собствените страни на протестиращите, предаде Ройтерс.

Митингите в германските градове Франкфурт и Хамбург събраха по над 10 000 души според свидетели на агенцията. Много участници вдигаха ръце във въздуха и държаха плакати, на които се четеше: "Вашата болка е моя болка, вашата борба е моя борба".

Заради предупрежденията от властите в много страни за риска от заразяване с Ковид-19 при масови събирания на хора, някои от участниците в Германия носеха на лицата си маски с рисунка на свит юмрук върху тях. Един от лозунгите на митинга във Франкфурт гласеше: "Колко не бяха филмирани?", визирайки факта, че убийството на Флойд по случайност бе запечатано на видеокамера в Минеаполис и стана известно на света.

На Трафалгарския площад в Лондон десетки демонстранти коленичиха в знак на солидарност с движението "Животът на чернокожите има значение". На плакатите там се четеше: "Белите хора трябва да направят повече" и "Справедливост за Бели Миджунга", визирайки железничаря, който почина от Ковид-19, след като бе наплют от мъж, който казал, че е заразен.

В Австралия демонстранти организираха поход към сградата на парламента в Канбера, въпреки опитите на властите да им попречат заради коронавируса. Това се видя на кадри в социалните мрежи. Австралийците искат да привлекат внимание към недостойното отношение спрямо коренното население на страната.

Френската полиция забрани планираната за утре демонстрация пред посолството на САЩ в Париж също поради риска от социални безредици и разпространение на коронавируса.

Днес се проведоха протестни демонстрации и шествия в Нидерландия, Норвегия, Италия, Австрия, Либерия, Канада и Гърция, Турция, Кипър, а други са планирани за уикенда, посочва Ройтерс.