Първата ефективна ваксина срещу коронавирус може да предпази повече от 90% от хората от Covid-19, показва предварителен анализ.

Производителите - американската компания "Пфайзер" (Pfizer) и германската "Бионтек" (BioNTech), определиха днешния ден като "велик за науката и човечеството", съобщи Би Би Си (BBC).

Тяхната ваксина е тествана върху 43 500 души в шест държави и не се споменава за отрицателни странични последици.

Двете компании планират да кандидатстват за спешно одобрение и за използване на ваксината до края на месеца.

Ваксината - заедно с по-доброто лечение - се разглежда като най-добрия начин да се измъкнем от ограниченията, наложени върху целия ни живот, отбелязва Би Би Си.

Около дузина са ваксините в последния етап на тестването - известен като изпитване във фаза 3 - но това е първото, което показва резултати.

Това изпитване прилага експериментален подход - инжектиране на част от генетичния код на вируса - с намерението да се обучи имунната система.

Досегашни опити показват, че ваксината тренира тялото да произвежда и двете - антитела и друга част от имунната система, наречена Т-клетки, за борба с коронавируса.

Необходими са две дози от ваксината с интервал от три седмици. Изпитванията - в САЩ, Германия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка и Турция, показват, че 90% защита е постигната седем дни след втората доза.

"Ние сме една стъпка по-близо до осигуряването на хората по целия свят с така необходимия пробив, който да помогне да се сложи край на тази глобална здравна криза", каза д-р Алберт Бурла, председател на Pfizer. А проф. Угур Сахин, един от основателите на BioNTech, определи резултатите като "крайъгълен камък" в борбата срещу пандемията.

Какво са ваксините

Вече писахме, но ще припомним обяснението на covid.joinzoe.com, че ваксините могат да се разглеждат като "тренировъчни програми" за имунната система, които учат вашите имунни клетки да разпознават и унищожават нахлуващи бактерии и вируси (патогени), които причиняват заболяване.

Повечето ваксини съдържат или малка част от микроб, който причинява заболяване, или безобидна форма на целия патоген. Когато ваксината се инжектира в тялото ви, имунната ви система инициира отговор, без всъщност да ви разболее. Така че, ако продължите да срещате вируса (заболяването) по-късно, вие сте защитени, защото тялото ви вече знае как изглежда и как да се справи с него.

Какво се случва във фаза 3 на изпитването

Както разбираме, ваксината, за която става дума, преминава през фаза 3, в която се провеждат изпитвания за ефикасност. Учените ваксинират хиляди хора (по 30 000 и повече на едно изпитване) и чакат да видят колко ще се заразят в сравнение с доброволци, които са получавали плацебо. Тези изпитвания могат да определят дали ваксината предпазва от коронавирус. Според официалния регламент на САЩ, издаден от Агенцията за храните и лекарствата (FDA), коронавирусната ваксина ще трябва да защити поне 50% от ваксинираните хора, за да се смята за ефикасна. Тогава процентите ще се сравняват при хората, които са получили плацебо и хората, които са получили ваксината, за да определят нейната ефикасност.

В допълнение, изпитванията във фаза 3 са достатъчно мащабни, за да дадат доказателства за сравнително редки странични ефекти, които може да се пропуснат в по-ранни проучвания.

На колко ваксини може да разчита светът

Ако приемем, че тракерът на "Ню Йорк Таймс" (The New York Times) е коректен, то ситуацията е следната:

  • 38 ваксини във фаза 1 (учените дават ваксината на малък брой хора, за да тестват безопасността и дозировката, както и да потвърдят, че стимулира имунната система);
  • 14 във фаза 2 (в тази фаза се провеждат разширени изпитвания: учените дават ваксината на стотици хора, разделени на групи, като деца и възрастни, за да видят дали ваксината действа по различен начин при тях. Тези опити допълнително тестват безопасността и способността на ваксината да стимулира имунната система;
  • 11 във фаза 3 (вече описахме какво се прави по време на изпитванията в нея);
  • 6 ваксини във фаза за ограничено ползване (това са ваксини за ранно или лимитирано ползване);
  • 0 са все още одобрените ваксини - такива за всеобща употреба.