Договореността трябва да сложи край на 4-дневните ожесточени боеве в спорната територия, съобщи Министерството на отбрана на непризнатата република Нагорни Карабах.

„Постигнато е споразумение за прекратяване на огъня с Азербайджан“, заяви говорителят на ведомството в столицата Степанакерт. „Дадена е заповед за прекратяване на огъня“, добави той.

Информацията потвърди и ТАСС, като се позова на министерствата на отбраната в Армения и Азербайджан.

Прекратяването на огъня е влязло в сила днес от 12.00 ч. местно време. Водят се преговори по подробностите на примирието.

Най-малко 64 души, повечето от които войници, са загинали при ожесточените боеве от последните четири дни в Нагорни Карабах, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Най-интензивните боеве за последните 20 години продължиха и през изминалата нощ по цялото протежение на фронтовата линия.

Министерството на отбраната в Баку съобщи тази сутрин, че през последните 48 часа при стълкновения са загинали 16 азербайджански войници. С това, по официални данни на враждуващите страни, общият брой на загиналите военни и цивилни от двете страни на фронтовата линия става най-малко 64 души.

"Армения продължи да обстрелва позиции на азерайджанската армия и цивилни обекти с картечници и 120-милиметрови снаряди", съобщи в комюнике министерството.

От своя страна, министерството на отбраната на Република Нагорни Карабах обвини Азербайджан, че е продължил агресията си през цялата нощ.

"Използваха реактивни системи за залпов огън "Смерч" в южния сектор на фронтовата линия", допълни министерството в свое съобщение.