Лидерът на частната военна компания Евгений Пригожин заминава за Беларус, а наказателното производство, образувано срещу него от руската прокуратура, ще бъде прекратено. Бойците му, които участваха в т.нар. "Марш на справедливостта" към Москва също няма да бъдат преследвани, увери Кремъл.

С бурни възгласи на одобрение и аплодисменти - така жителите на Ростов изпратиха бойците на "Вагнер". От тук - вчера сутринта, започна опитът за военен преврат или както го нарече Евгений Пригожин - "Маршът на справедливостта". Той обаче стигна на около 200 км от Москва, когато самият Пригожин нареди на бойците си да се върнат, "за да не се пролива руска кръв".

Това се случи, след като от пресслужбата на беларуския президент Александър Лукашенко обявиха, че той е постигнал споразумение с Евгений Пригожин, съгласувано с руския държавен глава Владимир Путин.

Няколко часа по-късно лидерът на "Вагнер" беше заснет да напуска Ростов. 

Всички бойци на частната армия и тежката техника също са напуснали сградата на Южния военен окръг в град Ростов на Дон.

Ситуацията с бунта няма да повлияе на хода на водената от Русия война в Украйна, която Москва нарича "специална военна операция", заяви говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Войната "продължава, нашите бойци на фронтовата линия проявяват героизъм, те отблъскват контранастъплението на въоръжените сили на Украйна много, много ефективно. И операцията ще продължи", каза той, отговаряйки на въпрос, зададен от медиите.

Част от бойците на частната военна компания "Вагнер", които са отказали да участват в "марша" на основателя на компанията Евгений Пригожин към Москва, ще подпишат договори с руското министерство на отбраната, добави Песков.

"Постигнато е споразумение, че (бойците на) "Вагнер" ще се върнат в лагерите си, на мястото, където се намират. Някои от тях, които желаят, в бъдеще ще подпишат договори с Министерството на отбраната. Това се отнася за частта, която не е участвала в тази "кампания", според говорителят на Кремъл.

Властите няма да преследват останалите бойци на "Вагнер", които са участвали в бунта, "като се имат предвид заслугите им на фронта", добави Песков.

Започнатото наказателно дело срещу Евгений Пригожин "ще бъде прекратено, а той самият ще отиде в Беларус", съобщи още Песков. Той заяви, че не знае с какво ще се занимава там руският олигарх или каква длъжност ще заема.

Песков подчерта, че Москва оценява посредническите усилия на беларуския лидер Александър Лукашенко за разрешаване на ситуацията с въоръжените бунтовници.

"Двамата президенти наистина се договориха, че президентът Лукашенко ще посредничи в ситуацията (с ЧВК "Вагнер"). Ние оценяваме тази готовност", заяви Песков. "Благодарни сме на беларуския президент за тези усилия", добави той.

"Имаше върховна цел - да се избегне кръвопролитие, да се избегне вътрешна конфронтация, да се избегнат сблъсъци с непредсказуеми резултати. Именно в името на тези цели бяха осъществени посредническите усилия на Лукашенко. Президентът Путин взе съответното решение", каза Песков, помолен от журналисти да коментира думите на руския президент, че бунтовниците ще бъдат наказани.

Лукашенко е предложил помощта си, защото се познава лично с Пригожин от над 20 години, добави Песков.

Путин не планира да направи ново телевизионно обръщение в събота, съобщи говорителят му. Той подчерта, че Путин е бил в Кремъл през целия ден и продължава да работи там.

Руският президент е разговарял вечерта по телефона с арменския премиер Никол Пашинян и го е информирал "много подробно за днешния ден и днешните събития", добави Дмитрий Песков.

Говорителят на руския президент не може да отговори на въпроса дали руски военнослужещи са били убити по време на бунта на "Вагнер".

"По традиция нямам право да отговарям на такива въпроси. Моля ви да отправяте такива въпроси към министерството на отбраната", добави той.

Режимът на контратерористична операция ще бъде отменен скоро, обеща Песков.