Частната военна компания "Вагнер" и Евгений Пригожин не са против и не призовават за смяна на президента на Руската Федерация Владимир Путин, органите на централната власт и конституционния строй на РФ, не се обявяват и срещу целите и задачите на специалната военна операция. Това написа в профила си в Телеграм самият Пригожин, когото руският президент Владимир Путин обвини в предателство, след като поведе наемниците си към Москва.

По думите на Пригожин, ЧВК "Вагнер" настоява да й бъде предадено ръководството на Министерството на отбраната на Русия, което води страната към военно поражение на бойното поле и съзнателно унищожава частната военна компания.

Междувременно в социалните мрежи се появиха съобщения, че бойците на Пригожин вече са на около 100 километра от руската столица. Властите в Москва пък започнаха да издигат барикади и да изграждат КПП-та с тежка бронирана техника, гранатомети и картечници.

Кметът на руската столица Сергей Собянин обяви понеделник за неработен ден с изключение на служителите на полицията, градските служби и работниците в предприятия с непрекъснат цикъл и в отбранително-промишления комплекс.  

"Моля ви да се въздържате максимално от излизане. Възможно е да бъде спряно движението в отделни квартали и по определени пътища", добави Собянин.

По думите му градските служби работят в режим на повишена готовност. 

По-рано днес шефът на "Вагнер" коментира, че не е имало нужда неговите бойци да произведат и един изстрел, за да превземат руския армейски щаб в Южния военен окръг в Ростов на Дон.

В аудиозапис, разпространен от неговата пресслужба в Телеграм, Пригожин каза, че неговите войници са били обстрелвани от артилерия и хеликоптери по пътя си към Ростов на Дон. Ръководителят на частната военна групировка "Вагнер" заяви, че той има подкрепата на руския народ за своя "марш на справедливостта".

Пред ТАСС пък Павел Крашенинников, депутат от Думата и председател на парламентарната комисия по държавно строителство и законодателство коментира, че наемниците от частната военна компания "Вагнер" може да получат амнистия, ако сложат оръжие и се предадат, но за целта трябва да действат бързо.

"Бойците от "Вагнер" все още могат да се предадат, като сложат оръжията си, и по този начин да избегнат наказание. Ще се вземат предвид техните заслуги по време на специалната военна операция в Украйна. Но трябва да действат бързо", добави Крашенинников.