Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че е наредила експулсирането на двама руски дипломати заради предполагаемо "застрашаване на националната сигурност" на страната, обвинявайки Русия в опит да дестабилизирира региона, предаде Асошиейтед прес.

Тя заяви в изявление днес, че е поискала от външното министерство "да обяви двама представители на Бюрото за връзка на Руската федерация в Косово за "персона нон грата".

Османи обясни решението с техни предполагаеми "вредни дейности, които рискуват да застрашат националната сигурност и конституционния ред" на Косово. Тя не даде повече подробности.

Президентката на Косово каза, че министерството на външните работи "е уведомило правоналагащите институции и отговорните служби" за прилагането на решението.

В изявлението на Османи се посочва още, че Косово е "решено да се бори срещу вредното влияние на (Русия) и нейните проксита в региона, които се опитват да подкопаят нашите постижения и тези на САЩ, НАТО и (Европейския съюз)".

Османи добави, че Прищина "ще продължи близкото сътрудничество с американските и европейските съюзници, за да предотврати опити Косово и други съседни страни да станат жертва на (руските) амбиции за дестабилизиране на нашия регион".

Косово беше сръбска провинция, преди да обяви независимост през 2008 г. Това стана след война през 1998-99 г. между сръбските войски и етническите албански сепаратисти, която завърши след въздушна кампания на НАТО срещу сръбските сили.

Сърбия и близкият й съюзник Русия не признават независимостта на Косово, напомня АП.