Две руски ракети са навлезли във въздушното пространство на Румъния и Молдова, преди да влязат в Украйна, заяви началникът на украинския генерален щаб генерал Валерий Залужни, цитиран от Ройтерс.

По думите му двете ракети "Калибър" са били изстреляни от Черно море.

Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента не е успяла да потвърди информацията от независим източник.

Онлайн вестникът "Украинска правда" цитира говорител на военновъздушните сили, който е заявил, че Киев е можел да свали ракетите, но не го е направил, тъй като не е искал да застраши живота на цивилни в други държави.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше помолен за коментар по случая, но пренасочи въпроса към руското министерство на отбраната, отбелязва ТАСС.

Молдовското министерство на отбраната съобщи, че проверява информацията, а малко след това потвърди, че руска ракета е прелетяла през въздушното й пространство, преди да навлезе на територията на Украйна, и осъди това нарушение.

Молдовското дипломатическо ведомство съобщи, че е извикало руския посланик във връзка със случая, предаде ТАСС. "Министърът на външните работи Нику Попеску нареди спешно да бъде извикан руският посланик в Кишинев Олег Васнецов в министерството на външните работи, за да посочи на руската страна недопустимото нарушение на въздушното ни пространство", се казва в изявление на пресслужбата на министерството.

Румънското министерство на отбраната каза, че засега няма потвърждение, че руски ракети са навлезли в румънското въздушно пространство.

Малко по-късно се появи се подробен коментар на румънското министерство на отбраната относно руската ракета, в който се съобщава, че системата за въздушно наблюдение на румънските военновъздушни сили е открила въздушна цел, изстреляна от Черно море от кораб на Руската федерация близо до Кримския полуостров, "най-вероятно крилата ракета".

Според румънското министерство на отбраната тази ракета се е завъртяла във въздушното пространство на Украйна, Република Молдова и отново е навлязла в украинското въздушно пространство, "без да пресече румънското въздушно пространство".

Най-близката точка от траекторията на целта до румънското въздушно пространство е била засечена от радарни системи на около 35 км североизточно от границата, се казва в съобщението.