Според директора на молдовската Служба за информация и сигурност Александър Мустяце руските войски планират настъпление към вътрешните граници на Молдова, за да анексират Приднестровието. "Въпросът не е дали Руската федерация ще извърши офанзива на молдовска територия, а кога ще се случи това: в началото на годината, през януари, февруари или по-късно, през март-април", каза той по телевизия TVR.

По-късно молдовската спецслужба уточни, че Мустяце не е имал предвид руско нападение срещу Молдова, а пореден опит за изграждане на "сухопътен коридор" към Приднестровието през Украйна.

По-рано молдовският политик Илан Шор, който се укрива в Израел, изказа предположение, че Русия "никога не е крила и все още не крие, че крайната й цел е да създаде така наречената Новоросия с излаз до Приднестровието".

На 1 март на заседание на Съвета за сигурност на Беларус Александър Лукашенко представи карта на бойните действия в Украйна, като една от стрелките на нея водеше от Одеска област към Приднестровието. Ден по-късно посланикът на Беларус в Молдова се извини за това, като го обясни на небрежността на служителите на Министерството на отбраната.

Приднестровието е сепаратистки регион в Молдова, който всъщност не е под контрола на Кишинев от 1992 г. насам. Повече от 20 години Русия държи на тази територия контингент от около 1700 военни.